Effektiv bruk av kropp kalles "god teknikk". Vår treningsekspert, Mathias Lilleheim, forklarer (Video)
-I utgangspunktet er det nødvendig å «skrelle bort» alle såkalte «visuelle målsetninger» (flat mage, stram rumpe, store bicepser etc.) og kun sette søkelys på FUNKSJON, sier vår treningsekspert, Mathias Lilleheim som her kommer med den første av mange artikler og videoen om trening, spesielt styrketrening.
-Det å trene funksjonelt er skape FORUTSETNINGER for å kunne bruke kroppen så effektivt som mulig i møte med ulike fysiske utfordringer fra det virkelige livet. Effektiv bruk av kropp kalles "god teknikk", sier Mathias og fortsetter:
-Vi trenger en god base av automatisert stabiliseringskontroll, og denne kontrollen handler mye mer om motoriske tilpasninger enn om låsing og utvikling av stor kraft. Disse stabiliseringsstrategiene blir helt nødvendige forutsetninger for effektive og HELKROPPSLIGE bevegelsesløsninger der noen muskler skaper FRIHET og gode KRAFTOVERFØRINGER gjennom nedtonet stabilisering av ledd, mens andre muskler BEVEGER.
-Når samarbeidet mellom stabiliserende og bevegende muskler fungerer optimalt, brukes et minimum av kraft og energi, samtidig som bevegelsene blir riktigere og sjansene for skader blir mindre. Effektiv bruk av kropp kalles ofte «GOD TEKNIKK».
-Vi trener for å utvikle bedre TEKNIKKER og for å kunne hanskes med virkelighetens fysiske utfordringer. Her er det viktig å presisere at vi snakker om hvert enkelt individs historikk, virkelighet og målsetning for treningen, selv om prinsippene er de samme for alle.
-I utgangspunktet er det nødvendig å «skrelle bort» alle såkalt «visuelle målsetninger» (flat mage, stram rumpe, store bicepser etc.) og kun sette søkelys på FUNKSJON. Dette med endring av muskelvolum vil uansett være en sekundær effekt av funksjonelle treningsprinsipper og fettforbrenning er mye mer komplekst enn bare selve treningen.
VIKTIG:
-Funksjonell trening handler verken om døgnflue-nisjer eller vanskelig tilgjengelige treningsformer. Dette er trening der en hel og fri kropp skal takle fysiske utfordringer på en effektiv måte. Funksjonelle øvelser kan være alt fra gode, gamle øvelser som knebøy, markløft og andre frivektsøvelser, til øvelser i slynge, på matte, med strikker og med teppefliser (slides). Øvelser som tar bort stabiliseringsbehovene gjennom bruk av seter, ryggstøtter, benker eller som inkluderer forutbestemte bevegelsesbaner, vil være mindre funksjonelle øvelsesalternativer. Som eksempler kan vi her nevne dyre treningsapparater, smith-maskiner etc. Her er noen flere stikkord:
- Stabilitet handler mindre om kraft enn om motorisk kontroll: Lite kraft og kun bruk av muskler som har en positiv effekt på bevegelsen som skal gjennomføres. Effektiv stabilitet skaper FRIHET for gode bevegelser og for effektive kraftoverføringer, der kraften fra bevegende muskler utnyttes så godt som mulig. CORE-trening er bare et mer «fancy» begrep for trening av sentrale stabiliseringsmuskler som skal brukes for å kontrollere helkroppslige bevegelser.
- Også bevegende muskler skal brukes med et minimum av kraft:Det er bevegelses-situasjonen, kombinert med nå-statusen til den som skal utføre treningen, som avgjør hvor mye kraft som trengs og hvor mange prosent av kraftpotensialet dette utgjør. Det sier seg selv at hvis vi bruk MER KRAFT enn det situasjonen krever, vil vi også bruke MER ENERGI enn nødvendig. Hvorfor «fyre for kråkene»? Hvorfor bruke mer kraft enn nødvendig for å utføre kvalitativt dårligere bevegelser?
- Funksjonell Trening er individbasert:Prinsippene bak «FunksjonellTrening» er de samme for alle, MEN tilpasningene handler om individuelle situasjoner og målsetninger.
- Noen trener funksjonelt for å bli best i verden i en idrett.
- Noen trener funksjonelt for å kunne nå sine målsetninger i mosjonsidretter som langrenn, golf, sykling, løping t.
- Noen trener funksjonelt for trivsel og for helsa sin skyld: Minske risikoen for skader, mer glede av å være fysisk på fritida.
- Noen trener funksjonelt for å kunne jobbe en hel yrkeskarriere i fysisk krevende yrker.
- Noen trener funksjonelt for å «motarbeide» aldersrelaterte plager, for å unngå å bli pleietrengende og for å kunne leve lenger.
- Alle som bedriver kontinuerlig funksjonell trening, vil oppleve forbedret livskvalitet.