Fjellski har ofte både stålkanter og feller og finnes i mange utgaver
Fjellski har ofte både stålkanter og feller og finnes i mange utgaver

Velg riktige ski til din type aktivitet

Publisert

Den norske fjellheimen har bedre snøforhold enn på mange år. Alt avhengig av hva du skal gjøre, er det viktig at du velger riktig ski. Skal du trene, konkurrere, gå i fjellet eller rett og slett bare kose deg på tur har vi noen gode råd.

LANGRENNSKI TIL TRENING

Treningsski er lette og raske ski og kalles ofte for markaski. De passe de som liker å gå langrenn i preparerte løyper. De passer godt til ivrige mosjonister både til trening og også til turrenn dersom ambisjonene ikke er av de største. Både konstruksjon og teknologi kommer fra konkurranseski men her er det brukt rimeligere materialer i kjernen for at slike ski skal være tilgjengelig for folk flest rent prismessig. De har ofte ikke de samme glide-egenskapene som konkurranse-skiene men forskjellene er små. Viktig preparering er viktig for optimal glid.

Sammenlignet med konkurranseskiene er ofte spennet noe mykere for å tilfredstille mosjonistens "slappere" fraspark" og således kontakt med underlaget for å få feste.

Det er liten forskjell på treningsski og konkurranseski annet enn bruken av dyre og billige materialer.
Det er liten forskjell på treningsski og konkurranseski annet enn bruken av dyre og billige materialer.

KONKURRANSESKI

Disse skiene passer for deg som trener og går skirenn med høyt ambisjonsnivå og hvor ofte utstyret er avgjørende for plasseringen. De kun beregnet for bruk i preparerte løyper og kalles for "racing-ski".

Konkurranseski er lette og har et stivere spenn enn treningsski, noe som krever mer av deg som går på dem. Teknikken med å føre tyngde ned i tråkket på riktig måte, blir veldig viktig med stive ski, ellers glipper du bare. Dog er det viktig å presisere at med riktig tilpassing kan denne lette typen ski også brukes av mosjonister.

Racing ski med tilhørende utstyr er kostbart. Norges skiforbund har i lengre periode prøvd å motvirke utstyrshysteri blant ungdom siden de mener at de som ikke har tilstrekkelig økonomi i husstanden ofte kan falle utenfor.

FJELLSKI

Disse skiene som skapt for den gode fjellturen og er tilpasset skigåing utenfor løypenettet. Disse skiene bredere enn vanlige markaski slik at du flyter bedre oppå løssnø. Et mykere spenn enn hos de andre typene ski, bidrar til godt feste.

Fjellski har ofte stålkanter, Dessuten har de god innsving som stabiliserer når terrenget er ulendt. Fjellski har i de senere år blitt ustyrt med feller som gjør at man har sikret godt feste.

Å gå på tur har vært norsk tradisjon i mange hundre år.
Å gå på tur har vært norsk tradisjon i mange hundre år.

TURSKI

Turski er smalere og lettere enn fjellski. De er såldes mer løypevennlige. Selv om skiene ikke har stålkanter, går det fint å gå utenfor løypene.

Turski er mer stabile enn treningsski og konkurranseski, og er et godt alternativ for deg som har liten skierfaring. Noe innsving gjør de enklere å svinge med.

Turskiene fås med og uten feller. Uten feller er du avhengig av å ha basiskunnskap om smøring. Med feller er du i all hovedsak sikret feste men ønsker du bedre glid, må skiene prepareres.

RIKTIG SPENN OG LENGDE PÅ SKIENE

– Når man har funnet den modellen som passer sitt bruksområde er det neste steget å finne et skipar som passer. Skiene må avpasses i forhold til spenn og lengde. Det er nemlig det som avgjør skiens egenskaper.

Kroppsvekt har svært mye å si for hva slags spenn som passer deg. Husk at når du veier deg, enten hjemme eller i butikken, bør du ha på deg utstyret du vil bruke på skitur.

Blir den oppgitte vekten blir for lav, kan det hende skiene blir for myke og dermed glir dårligere. Er oppgitt vekt er for tung i forhold til det du vanligvis veier, kan det være du får for stive ski som du ikke greier å trykke godt nok ned for å få feste.

Anbefalingen er at klassiske langrennsski bør være 20–25 centimeter lenger enn skiløperens kroppslengde. Skøyteski om lag 10 centimeter over. Her kan det selvfølgelig gjøres individuelle tilpasninger.


Powered by Labrador CMS