Foto: AP Photo/Luca Bruno
Foto: AP Photo/Luca Bruno

G20-toppmøtet begynner med klima og koronavirus øverst på agendaen

Publisert

Verdens 20 ledende industriland innleder G20-toppmøtet i Roma senere lørdag, med koronaviruset og det forestående klimatoppmøtet som største samtaleemner.

FNs klimatoppmøte COP26 begynner nemlig i Glasgow mandag, rett etter at G20-toppmøtet er avsluttet, og FNs generalsekretær António Guterres har uttalt at han frykter at kampen mot klimaendringer kan være tapt om ikke G20-landene trår mer til.

Det har vært demonstrasjoner fra klimaaktivister foran toppmøtet. Politiet måtte rydde unna en sperring på en vei som leder fram til arenaen for toppmøtet. Det ventes ytterligere to større demonstrasjoner i ettermiddag, der tusenvis av mennesker ventes å delta.

– Kan ikke spontant redde verden

I forkant av de to toppmøtene har Tysklands miljøvernminister, Svenja Schulze, forsøkt å tone ned forventningene på klimafeltet.

– Det vil være en feil å forvente at store klimakonferanser spontant kan redde verden, til det er utfordringen for kompleks, sa hun til nyhetstjenesten Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Hun understreker at Glasgow ikke vil være «Paris 2,» med henvisning til klimatoppmøtet i Paris i 2015 der verdens ledere kom fram til en stor avtale om at man skulle holde den globale oppvarmingen til 2 grader og forsøke å holde den under 1,5 grader.

– Klimakonferanser fungerer ikke som alt-eller-ingenting. Dette er et langdistanseløp, der hver etappe er viktig, påpeker Schulze.

– Framskritt finner sted

Samtidig gikk miljøvernministeren ut mot generell kritikk av klimapolitikk.

– Det er mulig å gjøre framskritt, og framskritt finner sted, sier hun.

Schulzes parti, SPD, deltar for øyeblikket i regjeringsforhandlinger i Tyskland, blant andre med De grønne. Hun lover at klimapolitikk er på toppen av agendaen i regjeringsforhandlingene. Samtidig advarer Schulze mot et overforenklet syn på saken.

– Selvfølgelig er det bedre for miljøet, klimaet og helsa vår om vi spiser mindre kjøtt i Tyskland, for eksempel. Men det vil ikke løse klimakrisen, sier Schulze.

På grunn av de pågående regjeringsforhandlingene er både Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes sannsynlige etterfølger, Olaf Scholz, med på G20-toppmøtet.

Powered by Labrador CMS