Mange utfordringer for Castro i Honduras.
Mange utfordringer for Castro i Honduras.

Mange utfordringer for Castro i Honduras. Landets første kvinnelige president

Publisert

Alt tyder på at Xiomara Castro blir Honduras' første kvinnelige president. Enorme utfordringer venter henne.

Opptellingen av stemmene etter valget søndag er ennå ikke over. Men med over halvparten talt, har Castro en ledelse på rundt 20 prosentpoeng.

Dermed ser det ikke lenger ut til at Nasry Asfura fra det regjerende, høyreorienterte Nasjonalpartiet har noen reell sjanse til i å vinne.

Nasjonalpartiet hevdet imidlertid tidlig i opptellingen å ha vunnet, og Asfura har ennå ikke erkjent nederlaget.

Om ikke noe uforutsett skjer, kan imidlertid Castro belage seg på å ta over makten. Hun har en vanskelig oppgave foran seg, ikke minst med å håndtere kriminaliteten som gjennomsyrer Honduras.

Avtroppende president Juan Orlando Hernandez er i USA blitt beskyldt for medvirkning til narkosmugling. Korrupsjon er svært utbredt, og en honduransk antikorrupsjons-kommisjon ble avviklet i fjor.

En av de andre kandidatene i søndagens valg, Yani Rosenthal, har tidligere sittet tre år i fengsel i USA for hvitvasking narkopenger.

Fattigdom, kriminalitet, korrupsjon og høy arbeidsledighet gjør at mange honduranere forsøker å forlate landet og komme seg til USA. Castros venstreorienterte parti Libre mener det er avgjørende å skape flere arbeidsplasser hvis migrasjonen skal bremses.

Powered by Labrador CMS