IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

Da alarmen gikk mandag, satt mannskapet på Den internasjonale romstasjonen seg i Crew Dragon-fartøyet (bildet) som er koblet sammen med stasjonen og fungerer som livbåt i nødstilfeller. Foto: Nasa / AP / NTB
Da alarmen gikk mandag, satt mannskapet på Den internasjonale romstasjonen seg i Crew Dragon-fartøyet (bildet) som er koblet sammen med stasjonen og fungerer som livbåt i nødstilfeller. Foto: Nasa / AP / NTB

Mannskapet på romstasjonen gikk i livbåten etter russisk våpentest. USA med skarp kritikk

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tusenvis av vrakdeler spredte seg i jordbane etter en russisk test av et rakettvåpen mot en satellitt. Mannskapet på ISS gjorde seg klar til å evakuere.

USA retter skarp kritikk mot Russland etter testen, som amerikanske myndigheter omtaler som farlig og uansvarlig.

Eksplosjoner i nærheten av jorda skaper store mengder såkalt romsøppel, vrakgods og smådeler som beveger seg med hastigheter på rundt 27.000 kilometer i timen.

Eksplosjonen mandag skapte mer enn 1.500 vrakdeler som er store nok til at de kan spores, samt utallige mindre biter. Hver og en av dem utgjør en fare for romfartøy og satellitter.-Ødela spionsatellitt

Ifølge den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa var det en russisk anti-satellittrakett som ble testet.

Raketten ødela det som ser ut til å være en gammel spionsatellitt fra Sovjet-tiden. Ifølge BBC var det snakk om Kosmos-1408 som ble skutt opp i 1982. Den veide over et tonn og hadde sluttet å virke for mange år siden.

Eksplosjonen etterlot en sky av fragmenter som nå utgjør en fare i et stort område. 

Det som ser ut til å være vrakgods fra satellitten førte til at alarmen gikk på Den internasjonale romstasjonen (ISS), som for tiden har sju personer om bord. To av dem er russiske kosmonauter.

En av dem, Piotr Dubrov, sier til det russiske nyhetsbyrået Tass at mannskapet to ganger mandag måtte forlate romstasjonen og sette seg i Crew Dragon-fartøyet som fungerer som stasjonens livbåt. I tilfelle sammenstøt kunne de da raskt ha vendt tilbake til jorda.Romsøppel

Nasa-sjef Bill Nelson sier at ISS-mannskapet ble vekket og fikk instruksjoner om å stenge lukene til enkelte moduler om bord. Han opplyser at Nasa sporer skyen av vrakgods.

Mannskapet måtte i all hast ta på seg romdraktene og gjøre seg klar til å evakuere. 

Romsøppel er fra før et stort problem i området der tusenvis av satellitter opererer. Ifølge astrofysikeren Jonathan McDowell ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics kan sprengningen av den russiske satellitten ha økt mengden vrakgods i jordbane med opptil 10 prosent.

– Det er ikke noen stor økning, men det er bekymringsfullt. Vi har et problem med romsøppel. Så la oss ikke skape mer med vilje, sier han til The Guardian.

Ifølge ham er det 4.000 aktive satellitter og så mye som 19.000 vrakdeler i såkalt lav jordbane. Regionen omfatter området fra 200 til 2000 kilometer over jordas overflate.Reagerer

Nelson reagerer sterkt på våpentesten.

– Jeg er opprørt av denne uansvarlige og destabiliserende handlingen. Med sin lange og rike romfartshistorie, er det uforståelig at Russland ikke bare setter amerikanske og internasjonale astronauter på ISS i fare, men også egne kosmonauter, sier han.

Pentagons talsmann John Kirby Pentagon understreker også at Russland ikke advarte USA på forhånd om testen.

Russiske Roskosmos spiller på sin side ned hendelsen.

– Banen til objektet som tvang mannskapet til å sette seg i romfartøyet i tråd med standard prosedyre, har senere beveget seg vekk fra banen til ISS. Stasjonen er i den grønne sonen,  tvitrer organisasjonen. I en melding tirsdag understreket de at sikkerheten settes i høysetet.

– Vår hovedprioritet har vært og fortsetter å være mannskapets ubetingede sikkerhet, skriver Roskosmos, som sier at de følger situasjonen.