Dette er vår utenriksminister, Anniken Huitfeldt.
Dette er vår utenriksminister, Anniken Huitfeldt.

VG, NRK, Polititet, NAV, Bank ID: Alle og mange flere er rammet av omfattende dataangrepet i dag

Russiske myndigheter: -Dette har ikke vi noe med å gjøre

Publisert Sist oppdatert

Hackerangrepet på norske bedrifter og institusjoner er det største noensinne. VG, NRK, Politiet, NAC, Bank ID er noen av de store som har blitt angrepet. Samtidig ble NATO-sjef, Jens Stoltenberg og hans familie, truet på livet og utpekt som Russlands fiende nr.1. Russiske myndigheter nekter og sier at de ikke har noe med dette å gjøre.

- Dette er tross alt et lavskala angrep selv om, de rammer mange bedrifter på en gang, sier norske myndigheter.

Flere Schibsted-aviser opplevde tekniske problemer onsdag ettermiddag. Medieselskapet bekrefter at de ble utsatt for et dataangrep.

– Flere av våre mediehus fikk i en periode tekniske problemer da VG.no tidlig i ettermiddag ble utsatt for et såkalt tjenestenekt-angrep. Dette innebærer at store mengder trafikk blir sendt mot en nettside med mål om å overbelaste og skape ustabilitet for vanlige brukere, sier Bjørn-Martin Bache Nordby, kommunikasjonsdirektør i Schibsted, i en epost til NTB.

– Vi jobbet på spreng med å håndtere dette, og utover ettermiddagen har vi fått kontroll på situasjonen slik at de fleste brukerne våre nå skal oppleve minimalt med ustabilitet. Vi fortsetter å følge situasjonen tett og skaffer oss ytterligere innsikt i hendelsen, opplyser han videre.

RUSSISK KRIMINELT MILJØ

– Alt tyder på at angrepet kommer fra et russisk kriminelt miljø, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) under en pressekonferanse onsdag kveld. Hun sier videre at dette må sees i lys av krigen i Ukraina.

Jonas Gahr Støre, vår statsminister, vil ikke spekulere i hvorvidt det kriminelle miljøet er under kommando av russiske myndigheter.

-Det viktigste er at vi er i stand til å håndtere det, og at vi kan gi tilbake tryggheten til folk om at dette følges nøye med på samt at tjenester som er viktig for mange fungerer som de skal, sier Støre.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er også misbrukt i et bilde manipulert av hackerne.

– De har brukt et manipulert bilde. Jeg ser jo mye yngre ut der enn i virkeligheten. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier hun til VG.

VG: TEKNISKE PROBLEMER

– Tidlig i ettermiddag opplevde vi noen tekniske problemer på VG.no. Dette skyldtes et tjenestenekt-angrep, altså at vi plutselig fikk store mengder trafikk på én gang, som vedvarte, sier VGs utviklingsredaktør Øyvind Brenne til egen avis.

– I en periode var VG ustabil for brukerne, som ikke fikk tilgang som normalt til VG på grunn av overbelastning. Vi jobbet på spreng med å håndtere dette så det i minst mulig grad skulle ramme våre brukere, og utover ettermiddagen har vi fått kontroll på situasjonen. Vi har ingen indikasjoner på at dette er noe mer enn et tjenestenekt-angrep mot VG.

Schibsted-avisene som har hatt problemer tirsdag ettermiddag var blant annet Aftenposten, E24, Stavanger, Aftenbladet, Bergens Tidende.

– Vi opplever tekniske problemer, som har ført til at VG har vært ustabilt i cirka et kvarter. Vi jobber på spreng for å finne ut av dette. Vi beklager ulempene dette medfører til alle våre brukere, sa Brenne da problemene ble oppdaget.

NEDE RUNDT 15 MINUTTER

Stavanger Aftenblads nettsider var nede rundt et kvarter onsdag ettermiddag.

– Årsaken til problemene er et tjenestenekt-angrep. Det betyr at vi plutselig får store mengder trafikk på én gang, og at dette forhindrer tilgang for brukere som forsøker å lese Aftenbladet, sier digitalredaktør Elin Stueland.

Aftenposten opplyste til Medier24 at de mistenker at de er utsatt for et DDOS-angrep.

– Vi håper det blir løst så fort som overhodet mulig slik at vi kan komme tilbake med journalistikk, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

NRK OGSÅ

NRK ble onsdag kveld utsatt for et hackerangrep. Det ble merkbart i form av tekniske problemer på NRK.no ved 18.40-tiden.

Det bekrefter NRK overfor TV 2.

– Vi er utsatt for et DDoS-angrep som varte i omtrent fem minutter, sier Thomas Walter van Deurs, leder for teknologi i NRK.

Også flere av avisene i Schibsted-konsernet har blitt utsatt for hackerangrep onsdag. Det dreide seg også om DDoS-angrep, såkalte tjenestenektangrep, som går ut på at nettsidene blir overbelastet av trafikk.

Natt til onsdag startet også hackerangrep mot blant annet Arbeidstilsynet, Altinn, BankIDs nettside, Buypass, og flere andre nettsider. Også politiet ble rammet av angrepet.

NRK ble onsdag kveld utsatt for et hackerangrep. Det ble merkbart i form av tekniske problemer på NRK.no ved 18.40-tiden.

Det bekrefter NRK overfor TV 2.

Powered by Labrador CMS