Sander Eitrem så A-gruppa på TV på hotellrommet. Han hadde vunnet B-gruppa overlegent tidligere på morgenen da TV-kameraene fortsatt ikke hadde fått strøm. Hans tid hadde holdt til seier i A-gruppa også.
Sander Eitrem så A-gruppa på TV på hotellrommet. Han hadde vunnet B-gruppa overlegent tidligere på morgenen da TV-kameraene fortsatt ikke hadde fått strøm. Hans tid hadde holdt til seier i A-gruppa også.

VIDEO: Norges nye skøytestjerne så konkurrentene tape fra hotellsenga

Sander Eitrems vinnertid i B-gruppa hadde holdt til seier i A-gruppa.

Publisert

-Jeg begynner å nærme med toppen på 3000 og 5000 meter, sier han beskjedent. La oss opplyse Norges nye skøytestjerne Sander Eitrem fra Skreia på Toten at han er i verdenstoppen. Han vant B-gruppa på 3000 meter og 5000 meter i verdenscupen i Stavanger fredag og lørdag. Tiden på 5000 meter hadde holdt til seier også i A-gruppen.

(Beklager uskarpe bilder i noen korte sekvenser videoreportasjen, men de er gjort uskarpe av rettighetsmessige årsaker)

Han ligger alene på hotellrommet i Stavanger. Tidlig på morgenen, mens tv-kameraene fortsatt ikke hadde fått strøm, var han totalt overlegen. Nå ser han A-gruppa på TV. Flere timer etter at han selv var i aksjon. Og ser at samtlige par går saktere enn han.

-Dette er spennende, sier han. Han vant med nesten sju sekunder til landsmanenn Sigurd Henriksen i B-gruppa. I A-gruppa hadde Davide Ghiotto i det sjuende paret gått på 6.21.51. Nå er det bare den hollandske stjerna Patrick Roest som kan slå han.

-Det holdt jublet vi. Eitrem gliser der han sitter i senga.

-Dette var moro. Shit. Sier han. Og så sier han ikke så mye mer. Det virker som om han ikke forstår hvor god han har blitt.

Totningen er bare 20 år. Han står for det det nye, det eksperimentelle, den nye given i norsk skøytesport, en sporten er i total forvandling. Nå er det unggutta som kommer for fullt. De er verdens beste. Ikke de etablerte.

Et godt eksempel på ungdommen, de nye stjernene er Jordan Stolz, en enda yngre kar fra USA. Han har potensiale til å bli amerikanernes nye Eric Heiden - dog med klappskøyter og en helt annen skøyteteknikk. Fredag vant han 3000 meter. Søndagen er ikke avviklet enda da denne artikkelen skrives-.

Til helga får Eitrem muligheten til å gå i A-gruppa i det neste verdenscup-stevnet i Heerenveen. Da kan han befeste posisjonen som verdens beste langdistanseløper.

Og plutselig har Norge to verdensstjerner. Ragne Wiklund vant 3000 meter i A-gruppa på fredag. Og ble nummer to på 1500 meter lørdag. Isen i Stavanger er tregere enn folk trodde, men arrangementet til Sørmarka Skøyteklubb fungerer perfekt i en hall som aller mest fremstår som en treningshall og ikke en konkurransearena.

Powered by Labrador CMS