Zhangjiakou, Kina 20220218. Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland fra Norge under fellesstart 12,5 km for kvinner under vinter-OL i Beijing 2022.Foto: Torstein Bøe / NTB

Eckhoff og Røiseland sikret sølv og bronse i vinden

Publisert

iril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland tok sølv og bronse på kvinnenes fellesstart i OL. Det sikret norsk rekord i OL-skiskytingen.

Norge har gjort et historisk godt OL i skiskyting med tolv medaljer på ti øvelser. Dermed er rekorden til Tyskland fra 2006-lekene slått. Der tok tyskerne elleve medaljer. Norge har i tillegg en øvelse igjen når mennene skal gå fellesstart senere fredag.

Den stående skytingen ble avgjørende i løpet, da vinden blåste skikkelig opp for flere av utøverne. Både Røiseland og Eckhoff måtte tåle to bom på hver av de to siste skytingene. Likevel greide de å sikre medaljer. Franske Justine Braisaz-Bouchet gikk inn til et overlegent gull.

Eckhoff gikk til slutt inn 15,3 sekunder bak den franske vinneren, mens Røiseland fulgte 34,9 sekunder bak. Røiseland ble jaget av Marketa Davidova på den siste runden, men tsjekkeren måtte til slutt gi opp medaljehåpet og gled i mål snaut 20 sekunder bak Røiseland.

Medaljen er Røiselands femte i lekene. Hun manglet kun medalje på stafetten for å få fullført samlingen. Med bronsen på fellesstarten har hun tatt medalje i samtlige individuelle renn i Beijing-OL.

Eckhoff reiser fra Beijing med trippelen gull, sølv og bronse i bagasjen.

Fullt hus

Begge de norske startet sterkt med å treffe alle blinkene på første skyting, og de gjentok bedriften på liggende skyting nummer to.

Dermed gikk de to norske ut med en frisk ledelse ned til tredjeplass, franske Julia Simon. Med god fart i langrennssporet så det lyst ut for norsk jubel, men det skulle likevel bli spennende på den tredje skytingen.

Vindtrøbbel

Der kom vinden i spill og satte ut flere av utøverne. Både Røiseland og Eckhoff sto lenge og bommet to ganger, men de var stadig i gullkampen på vei ut. Da hadde det samlet seg en kvartett.

På den siste skytingen måtte de norske kvinnene igjen ut i to strafferunder hver, men det måtte store deler av resten av feltet også, og de norske kunne gå inn til hver sin medalje.

Braisaz-Bouchet bommet tre ganger til sammen på liggende, men hun skjøt best på stående med bare en bom og sikret gullet.