Skiskytterlandslagets smøresjef Tobias Dahl Fenre har hatt besøk to ganger av kontrollørene fra IBU for sjekk om fluor-produkter. Foto: Vidar Ruud / NTB
Skiskytterlandslagets smøresjef Tobias Dahl Fenre har hatt besøk to ganger av kontrollørene fra IBU for sjekk om fluor-produkter. Foto: Vidar Ruud / NTB

Fluorjuks avdekket i skiskyting, ulovlig Swix-produkt trukket

Publisert

Den norske smøregiganten Swix har trukket et «urent» produkt, mens to nasjoner blitt bøtelagt av IBU for bruk av ulovlige fluor-produkter, melder NRK. 

– Det er en uheldig situasjon for lag som har kjøpt et produkt de trodde var rent og merket som EU-godkjent, sier sportsdirektør i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Felix Bitterling, til NRK.

Det er de mindre skiskytternasjonene Litauen og Moldova som er bøtelagt med flere tusen euro for å ha benyttet smurning som er ulovlige i henhold til regelverket. Det er produkter med så kalt C8-kjedet fluor som er blitt forbudt.

Swix er blant leverandørene som har fått beskjed om at et av deres produkter er ulovlige i henhold til dagens regelverk.

– Det er veldig ubeleilig, og vi trakk tilbake produktet umiddelbart da IBU informerte oss. Så skal det sies at IBU har testet veldig mange produkter fra oss, og dette er det eneste som ikke er innenfor regelverket, sier Christian Gløgård, forsknings- og utviklingssjef i Swix.

Ifølge sportsdirektøren Bitterling har IBU trappet opp fluortestingen og brukt betydelige summer på dette. Blant annet har den norske skiskytterleien blitt testet to ganger. Så langt er det bare hos de mindre nasjonene man har funnet «juks».

– Vi trodde det ville være flere lag som prøvde å jukse, så det var en positiv overraskelse er bra for sporten. Det vi ikke hadde ventet var at vi skulle finne flere produkter fra leverandørene som ikke var rene, selv om de var EU-merket. Det var litt overraskende, innrømmer sportsdirektøren.

Powered by Labrador CMS