"Home taping is killing music"

Publisert

1835: James Pratt og John Smith ble hengt i London. De to mennene var de siste i Storbritannia som ble dømt til døden for homofilt samkvem. Handlingen var rammet av den såkalte sodomilovgivningen, som lånte sitt navn fra Bibelens Sodoma, og var blitt innført av Henrik VIII i 1533 under navnet The Buggery Act. Mens sodomibegrepet i skandinaviske språk først og fremst har betegnet seksuell omgang med dyr, har det i Storbritannia omfattet alle former for seksuelt samkvem utenom vaginalt samleie. Opprinnelig rammet The Buggery Act også munnsex mellom personer av motsatt kjønn. Senere innsnevringer rettet loven inn mot analsex og omgang med dyr. I England og Wales ble dødsstraffen for analsex opphevet i 1861, og homofilt samkvem mellom to voksne «uten tredjepart til stede» avkriminalisert i 1967.

1981: Den britiske musikkindustriens bransjeforening lanserte sin mye latterliggjorte kampanje mot privat kassettkopiering av plater. Kampanjens slagord var «Home taping is killing music (and it’s illegal)», og den sjørøverinspirerte logoen viste en kassett over korslagte knokler. I første omgang besto kampanjen i en serie avisannonser, senere dukket den også opp på plateomslag. Musikkindustriens hjertesukk vakte liten sympati hos platekjøperne. Folkeviddet skapte snart parodier på slagordet, med varianter som «Home sewing is killing fashion», «Home cooking is killing restaurants» og «Home fucking is killing prostitution». Fildelingsnettstedet The Pirate Bay har referert til kampanjen ved å innlemme kassetthodeskallen i sin egen logo.

2005: Den første ansiktstransplantasjonen på et levende menneske ble gjennomført ved et sykehus i Amiens i Frankrike. Pasienten var Isabelle Dinoire, en 38 år gammel kvinne som hadde fått skamfert store deler av ansiktet da hun ble bitt av sin egen labradorhund. Dinoire fikk transplantert nese, munn og hakeparti fra en yngre kvinne som var erklært hjernedød. Et år etter operasjonen rapporterte pasienten at hun var i stand til å smile med sin nye munn. I et intervju i 2008 fortalte Dinoire at donorens ansiktstrekk hadde vært relativt forskjellige fra hennes egne, og at hun hadde brukt lang tid på å venne seg til sitt nye ansikt. Plastisk ansiktskirurgi skal ha aner helt tilbake til det gamle Egypt. Nye teknikker ble utviklet under 1. verdenskrig, da mange soldater vendte hjem fra fronten med ansiktsskader.

Powered by Labrador CMS