De lærer hele livet

Hunden lærer hele livet
Hunden lærer hele livet

Aldri for sent å lære hunden nye ting

Kjenner du til ordtaket: Man kan ikke lære en gammel hund å sitte? Selv om det er mye brukt, er det faktisk ikke riktig. Man kan nemlig lære en eldre hund å gjøre nye ting, hvis man gjør det på rett måte.

Du har kjempet deg gjennom «tenåringsperioden», som kan være litt av en utfordring, og nå har hunden din endelig blitt voksen. Den har falt mer til ro og oppfører seg som den hunden du har drømt om. Kanskje med unntak av at den har forblitt en smule uregjerlig i visse situasjoner?

Fortsetter problemene, selv om hunden har blitt voksen?

Mange tenker kanskje at valpen vil vokse av seg unotene sine. Hunder vokser vanligvis ikke fra adferdsproblemer, med mindre den får den hjelpen som skal til. Ofte handler det om at eieren har gått løs på oppgaven litt feil og fortsetter i samme stil, til tross for at hunden ikke endrer adferd.

– Hvis hunden fortsetter i samme spor selv etter iherdig treningsinnsats fra eieren, er det noe som bør endres. Ta kontakt med en hundetrener eller en adferdskonsulent som kan hjelpe og gi deg veiledning til hvordan du kan trene hunden, sier Camilla Stenseng, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

3 gode råd når hunden skal lære noe nytt

  1. Belønn ønsket adferd. Man skal alltid belønne god oppførsel med ros, kos godbiter eller lek. Da lærer hunden at den får noe godt ut av en bestemt adferd og hunden vil prøve å gjenta denne. Hvis hunden ikke gjør det man ønsker, ignorere hunden i stedet for å kjefte på den.
  2. Vær konsekvent i kroppsspråket ditt. Vis hunden at du er glad og begeistret når den gjør noe riktig, og oppfør deg helt nøytralt når det motsatte er tilfellet. Hvis hunden for eksempel hopper opp på deg, skal du snu deg bort og ignorere den. Det vil si hverken se på hunden, snakke til den eller ta på den.
  3. Ha klare regler som alle i familien overholder. Hunder trenger tydelige regler. Hvis det er unntak for noen av reglene, er det vanskelig å forstå når de skal gjøre noe og når de ikke skal gjøre noe. Det kan være utrolig hyggelig å hunden i sofaen, problemet er hvis den får lov til det når det er hverdag, hvorfor kan den da ikke få ligge i sofaen når du har gjester? Selv om det kan være hyggelig at hunden ikke alltid følger alle regler til punkt og prikke, så er det viktig at du ikke skaper for mange gråsoner. Da blir det ikke så lett for hunden å vite hvordan du ønsker at den skal oppføre seg.

Fra Agria.no

Powered by Labrador CMS