Hester på beite for å føle frihet og hente overskudd.

Hest på beite? Følg disse tipsene

Akkurat som oss mennesker trenger hesten ferie for å kunne hente seg igjen både fysisk og psykisk. Konkurransehester holdes ofte i gang for å ikke bryte kontinuiteten i treningen, men kan likevel få beite en stund hver dag.

RO NED HESTEN

Hesten må forberedes for beite – både for fôrbytte og for hvilen som kommer. La den gresse hver dag noen uker før den slippes på beite, og øk tiden for hver dag. De første gangene kan det være nok med et kvarter. Gi hesten ekstra med høy på beitet i noen dager etter at hestene er sluppet. En hest som har jobbet og konkurrert hele vinteren og har en bra kondisjon, trenger å trappe ned før beiteslipp. For hvert treningspass trapper du ned på treningen, og du kan avslutte med å bare skritte de siste dagene.

TA AV SKOENE

Hvis hestene som skal slippes sammen ikke kjenner hverandre kan det være smart å ta av skoene på bakbeina. Da kan man unnvike skader hvis det skulle bli slagsmål. Hvis hovene holder for det er det bare bra for hesten å gå uten sko på sommeren.

KONTROLLER NÆRINGSINNHOLDET PÅ BEITET

Næringsinnholdet på beitet kan variere ganske kraftig avhengig av jordart, vekstarter, hvor kraftig det har blitt beitet tidligere år, om det er en tørr eller bløt sommer m.m. Det er ikke en selvfølge at man kan slippe ut hesten på grønt beite og tro at den får i seg alt den trenger. Beitegangen må planlegges som all annen fôring. Det handler om å få vite så mye som mulig om beitet og sette det i forhold til hvilken hest man har.

TILPASS BEITETIDEN

Et beite som er altfor kraftig for en liten ponni kan være utilstrekkelig for en gammel fullblodshest som har vanskelig for å holde hullet. Beitet er også mye mer næringsrikt i begynnelsen av sommeren enn på slutten. De aller fleste har kanskje ikke mulighet til å velge beite. Da må man som eier eller hestepasser tilpasse seg situasjonen. Det kan være at en ponni trenger å stå inne på natten for ikke å spise for mye, mens andre hester trenger å fôres i tillegg til beitegangen. Beiteperioden trenger å tilpasses hvert individ.

SKAFFE FLUEBESKYTTER

Uansett hvor herlig det er med sommer så medfører den noen plageånder som forstyrrer freden og roen. Fluer og hestebrems er en konstant pine. En fluebeskytter kan være bra å ha, og det kan også være lurt å ikke trimme pannelugg, man og hale under sommerperioden.

BEKSYTT MOT HEST OG KNOTT

Tenk på at myrlendte beitesmarker og beiter som ligger ved sjøer ofte har mye mygg og knott. Disse legger sine egg i vann og myrer, og eggene klekkes etter et regnskyll. Det finnes ulike middel på markedet som beskytter hestene mot både mygg og knott.

LET ETTER FLÅTT

Flåtten setter seg framfor alt der hestens hud er tynn – i ansiktet, mellom frambeina, i lysken og rundt lårene. Det er sjelden at hester rammes av noen av de sykdommene flotten bærer på, men det kan likevel være bra å ta bort de så fort man ser de, ettersom de klør.

TA INN HESTEN VED BEHOV

Hvis du rir hesten under sommeren kan det være lurt å ha hesten inne på natten for at den skal få hvile i fred uten myggen. En annen variant er å ha den inne noen timer på dagen så den slipper den verste varmen og bremsene. Det er også en bra mulighet til å gi hesten ekstra fôr hvis den trenger det. Den som leier et sommerbeite bør forsikre seg om at det finnes en stall i nærheten som man kan ta hesten til ved eventuelle skader og om den skulle trenge behandling.

Daglig tilsyn innebærer ikke bare at man på avstand sjekker at alle hestene er på plass. Alle hester må også visiteres hver dag, og man må kontrollere at de ikke magrer av eller blir for tjukke. Små sår kan lett bli infiserte av fluer og skitt, og trenger å rengjøres. Gjerdet kan bli ødelagt og vannet kan ta slutt. Hvis du setter hesten bort på beite skal du forsikre deg om at det daglige tilsynet er seriøst.

Tekst: Agria.no

Powered by Labrador CMS