Nesemidd hos hund

Publisert

Hvilken som helst hund kan få nesemidd. Det er en ufarlig parasitt som lever sine liv i hundens nese og bihuler. Nysing og renning fra nesen er de vanligste symptomene på at de små dyrene har flyttet inn i din hunds nese

Nesemidd, Pneumonyssoides caninum, er en parasitt som bare trives i hundeneser. Forekomst av nesemidd har blitt rapportert fra stort sett hele verden. Men det er fremfor alt i Norge og Sverige man anser at parasitten skaper problemer hos hundene.

Se nesemidden krype

Nesemidden er ovalformet og lys gul i fargen. Den er mellom 1 og 1,5 mm lang og mellom 0,5 og 0,9 mm bred. Om man kikker nøye etter i godt lys kan man i sjeldne tilfeller se nesemidden krype inne i hundens nese.

For å være hundre prosent sikker på at en hund har nesemidd kreves det at hundens nese og bihuler obduseres. Man er ikke sikre på hvordan nesemidden sprer seg mellom hunder, men det virker sannsynlig at de smitter ved direkte kontakt. Ettersom nesemidden kan leve lenge utenfor nesen kan også indirekte smitte være mulig.

Les også: Kløende hund kan ha reveskabb

Nysing og reversed sneezing

Hunder med nesemidd kan vise ulike symptomer, men vanligvis er det symptomer fra de øvre luftveiene i form av for eksempel nysing, renning fra nesen, kløe i nesen og nedsatt luktesans. Det tydeligste tegnet er såkalt reversed sneezing (innovernysing hvor hunden trekker inn luft og nesesekret med en kraftig snorkelyd). Som oftest er allmenntilstanden upåvirket.

Behandle for sikkerhets skyld

På en levende hund kan det være vanskelig å konstatere om den har nesemidd eller ikke. Det finnes i dag ikke noen enkel og pålitelig metode for påvisning av nesemidd og som oftest må dyreeieren nøye seg med en sannsynlighetsdiagnose. Mange hunder behandles derfor ut ifra symptomer.

Før pleide man å spyle hundens nesehule med fysiologisk saltvann og inspisere den med skop. Det krever da at hunden er bedøvet. Selv ved denne undersøkelsen vil man ikke alltid finne nesemidd, selv om hunden hadde dette, og denne undersøkelsesmetoden utføres derfor sjeldent i dag.

Medisinering

Nesemidd behandles som oftest med parasittmidlet Interceptor®. Dette legemidlet kommer i tablettform.

Legitimert av veterinær Sara Solheim

Powered by Labrador CMS