Padder er giftige for hunder

Publisert

Om sommeren får veterinæren ofte besøk av hunder som plutselig er blitt litt sløve og sikler. Noen ganger skyldes dette paddeforgiftning.

Padder har en kjertel på ryggen som skiller ut et stoff som er mer eller mindre giftig. I tropene finnes det frosker med livsfarlig gift.

Giften hos norske padder er nok ikke like giftige. Men om en hund biter eller slikker på en levende eller død padde blir resultatet en hund med kraftig sikling.

Symptomene kommer vanligvis innen en time. De vanligste symptomene er sikling, skumming fra munnen, oppkast og røde slimhinner i munnen. Ved mer alvorlige tilfeller kan hunden få skjelvinger, bli ustø, få feber, muskelstivhet, bli tungpustet og kan kollapse. Paddeforgiftning er normalt ikke farlig for hunden, men kan være nokså ubehagelig.

Om du mistenker at hunden din har tygget eller slikket på en padde kan du forsøke å skylle hundens munn. Prøv å unngå at hunden svelger vannet og pass godt på at den ikke får vannet i vrangstrupen.

Følg ekstra godt med på hunden. Ved andre symptomer enn mild sikling eller dersom symptomet vedvarer kan hunden ha behov for symptomatisk behandling hos veterinæren. 

Les også: Algeforgiftning hos hund

Om du mistenker paddeforgiftning, skal du gjøre følgende:

  • Inspiser hunden, fremfor alt i munnhulen. Finnes det fremmedlegeme mellom tennene, eller annet som kan forklare siklingen?
  • Om du vet at hunden har tygget på en padde kan du skylle hundens munn og avvente.
  • Om hunden ikke får symptomer med en gang kan du skylle hundens munn og følge godt med på den.
  • Ved alvorlige symptomer eller nedsatt allmenntilstand, kontakt veterinær.

Legitimert av veterinær Sara Solheim

Powered by Labrador CMS