EVENSEN:

Ronaldo, Ronaldo, Ronaldo: Over hele verden.
Ronaldo, Ronaldo, Ronaldo: Over hele verden.

Mange journalister har ikke idrettsforståelse

Det handler om motivasjon, ikke alder

Publisert Sist oppdatert

Jeg må bare si det: for mange sportsjournalister har liten idrettsforståelse. Jeg er lut lei av høre at Christiano Ronaldo er for gammel. At 39 åringen ikke lenger henger med fysisk, er direkte feil. Ingen, om noen av de som er med i EM i fotball er bedre trent, har bedre kondisjon, har bedre spenst eller har en bedre innstilling til idretten. Dette handler om motivasjon, ikke om fysikk. Og er det noen som tror at tårene etter straffebommen ikke vitner om motivasjon?

 Det er ikke slik at Ronaldo har blitt dårligere. Snarere tvert i mot: han har blitt bedre og samtidig fått mer erfaring. Hvordan kan jeg si det? Jo, ikke glem følgende: fotball som idrett har hatt en enorm utvikling de siste 15 årene. Nye treningsmetoder, bedre analyser, bedre trente spillere, bedre trenere og en mye mer fysisk nærkampidrett enn tidligere. Det er rett og slett mye mer vanskelig å hevde seg samt vise til store enkeltprestasjoner. Det er umulig for Ronaldo å briljere i internasjonal toppfotball som han gjorde før.

Å si at «dette hadde han klart tidligere. Han var raskere før», ja alle disse utsagnene vitner om liten idrettsforståelse. (For dette har ingen ting med fotballforståelse å gjøre spesielt). Men hva holder så journalistene med på? Jo, hør: når det følges opp med reportasjer hvor uttrykk som «narsisist» blir brukt, ja da blir jeg rett og slett forbanna. Slike titler, slike reportasjer – og slike utsagn fra spesialister innen fotball, henger pinadø ikke på greip. Det er etter min mening fullstendig uakseptabelt for et redaktørstyrt medie å slippe gjennom slik utsagn samt lage en tittel ut av det. Her har redaktørene fullstendig mistet grepet – og har gått over til å bli markedsførere med falske påstander for å selge. Samtidig er det til tider ren mobbing. Jeg gremmes.

Det er da vel ingen med hånda på hjertet som kan stille en diagnose i tabloidavis – og samtidig slippe unna med det? Og når VG skriver at Ronaldo er som en syv-åring på Norway Cup, hva faen er det for noe? Det er et fullstendig fatalt mislykket og misforstått bilde på en spiller som i en årrekke har vært verdens beste. Gi Ronaldo litt ære for svingende.

Alle vet at Ronaldo selger. Alle vet at hans navn er verdt sin vekt i gull. Og alle vet også hvem han er, hva han har gjort og hva han fortsatt er i stand til å gjøre. Han elsker fotball og trener fortsatt mer enn de aller fleste. 

Jeg tror vi får se Ronaldo i VM for Portugal også. Det er kun hans egen motivasjon samt å holde seg skadefri som er hindringen.

Helt ærlig: jeg tror dessverre ikke kompetansenivået på mine kollegaer heves til tross for denne kommentaren. Snakker en journalist om alder, følger bjellesauene etter. Jeg er ikke en av dem – og skal aldri bli det heller. Jeg forbeholder meg retten til å si akkurat det jeg mener når saueflokken tar feil.

Sånn. Da var det sagt.

Forøvrig er det lov for voksen mannfolk å gråte. Og jeg er hoppende glad for Ronaldo sin revansj og at Portugal gikk videre. De var best.

Powered by Labrador CMS