Selv om du er eldre, er det fullt mulig å lære seg nye ting på lik linje med yngre personer.
Selv om du er eldre, er det fullt mulig å lære seg nye ting på lik linje med yngre personer.

Slapp av: du kan bli god til ting selv om du blir eldre

Publisert

Du kan bli god i mange ting selv om du blir eldre. Ny forskning viser at det er mulig bare du har stå-på vilje.

Ville du egentlig bli skikkelig flink i noe da du var yngre? Med årene mister du litt gnisten og troen på at du skal greie det. Likevel finnes det håp.

Så du kunne ha blitt fotballproff da du var yngre, sier du? Eller skikkelig god i sjakk? Verdensmester i kokekunst, kanskje?

Nja, kanskje ikke nå lenger, tenker vi etter hvert som vi blir eldre. Og kanskje er det ikke så farlig med det heller.

En forskergruppe har tatt for seg hvordan viktige faktorer for å bli ordentlig god til noe forandrer seg med årene.

– Vi ville se hvordan lidenskapen, stå-på-viljen og troen på at du skal lykkes med å bli bedre endrer seg med alder og i forhold til kjønn, sier professor Hermundur Sigmundsson ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Han er førsteforfatter av en artikkel som nå er publisert i tidsskriftet International Journal of Environmental Research and Public Health. Forskerne tok for seg 1548 personer i alderen 13 til 77 år.

LIDENSKAPEN OG TROEN GÅR NED

Sofaen er jo utvilsomt et mye triveligere sted etter hvert som du blir eldre. Det gjenspeiler seg i resultatene også.

– Lidenskapen for det du en gang brente ordentlig for går ned. Og det gjør også troen på at du skal lykkes med å bli skikkelig god i det, forklarer professor Sigmundsson.

Men her gjelder det å ta tak i seg selv og ikke gi opp. Kanskje kan du ikke bli verdensmester i noe, men du kan kanskje fremdeles bli god om du går inn for det. I hvert fall bedre.

– Da er det viktig å beholde troen på at du skal greie det. Du må ikke slutte å tro på vekst til tross for at du blir eldre, sier professor Hermundur Sigmundsson.

VI BLIR MER INNBITTE

¨Her finnes det også et annet håp. For stå-på-viljen øker faktisk med årene.

– Lidenskapen og troen på vekst går kanskje ned med alderen, men stå-på-viljen går opp om vi ser på eldre under ett, sier professor Sigmundsson.

Det har altså klare fordeler å bli en gammel stabeis.

– Noen eldre vinner også en del av lidenskapen tilbake igjen, fastslår Sigmundsson.

KJØNNSFORSKJELLER

Stå-på-viljen er mer eller mindre lik hos begge kjønn. Men forskerne finner også visse forskjeller mellom kvinner og menn.

– Menn er jevnt over mer lidenskapelige enn kvinner når det kommer til slikt som de virkelig brenner for, sier professor Sigmundsson.

Men kvinner tar det igjen på et annet område.

– Kvinner har jevnt over større tro på at de skal lykkes med det de vil bli gode til, det vil si troen på vekst. Dette er en av de første gangene at det er påvist, påpeker Sigmundsson.

Tidligere forskning har vist at det gjelder å finne noe du brenner for også når du blir eldre. Det finnes heller ingen snarveier annet enn å fortsette å stå på.

Sånn er det dessverre, og selvsagt kan det være krevende. Med mindre du virkelig brenner for å ligge på sofaen, så klart. Da er det skikkelig lett.

Powered by Labrador CMS