For deg som liker fugler

App kjenner igjen fuglekvitter

Publisert

Nå kan du ta med smarttelefonen i skogen og bli fuglekjenner. Ta opp lyden av fuglekvitter i en app - og på millisekunder vet du hva slags fugl det er som kvitrer. Appen heter Whatbird - og må jo være et funn for de som elsker å vandre ute i skog og mark for å nyte naturen - og fuglelivet.

Teknologi kan brukes til så mangt. Nå kan du få digital støtte til å gjenkjenne fuglesangen i buskene. Når du hører det kvitrer, kan du ta opp lyden av fuglen i appen. Hvis appen Whatbird kjenner igjen fuglesangen, stopper den opptaket og gir deg et eller flere forslag på fugleart.

Deretter kan du sammenligne ditt eget opptak med forslagene fra WhatBird.

Whatbird hjelper deg med å kjenne igjen 22 av de vanligste fuglene.

Appen gir deg ikke en klar fasit, men en god hjelper for å finne ut hvilken fugl det kan være. Den kan derfor være et nyttig og artig supplement til kikkerten og fugleboka, når du er ute i naturen.

Appen er laget av ablemagic AS i Trondheim – med støtte fra NTNU og Miljødirektoratet. Appen er gratis og kan lastes ned via App Store eller Google Play.

Talegjenkjenningsteknologi fra NTNU

Første versjon av WhatBird kjenner ca 20 av de vanligste sangfuglene våre:

Bjørkefink, blåmeis, bokfink, dompap, granmeis, gransanger, gulspurv, grønnfink, hagesanger, jernspurv, kjøttmeis, lauvsanger, munk, måltrost, rødstjert, svarttrost, svarthvit fluesnapper, sivspurv, svartmeis og trekryper.

For hver av disse artene finner du bilder, fuglesang og mer informasjon i WhatBirds fuglebok, som er en del av appen.

Lydkjenningsteknologien er utviklet av forskere ved NTNU som til vanlig jobber med talegjenkjenning.

Gi gjerne tilbakemelding

Hvis mange nok tar i bruk appen, vil den kunne gi verdifull erfaring med hvor godt gjenkjenningssystemet fungerer. I tillegg vil store mengder med opptak kunne brukes i videre opplæring av gjenkjenningssystemet, slik at det blir stadig med treffsikkert.

Både ablemagic og Miljødirektoratet ønsker tilbakemeldinger fra brukerne. Derfor er det lagt inn en funksjon for tilbakemelding i appen, hvor du kan sende inn opptakene dine.

Jo flere opptak som sendes inn, jo bedre vil gjenkjenningssystemet fungere. Hvis du har gjort et godt opptak, kan du merke det og sende det inn til serveren. Opptak vil alltid kvalitetssikres, før de brukes i opplæring av gjenkjenningssystemet.



Powered by Labrador CMS