evensen: Her har du svaret

Thialf i Heerenveen er rigget for skøytefest.
Thialf i Heerenveen er rigget for skøytefest.

Derfor kan vi aldri få slik skøytefest i Norge

Publisert Sist oppdatert

Et skøyte-VM som i Heerenveen får vi ikke til i Vikingskipet på Hamar. Eller noen andre ishaller i Norge. De er rett og slett ikke rigget slik at de kan ta opp konkurransen med nederlandske Thialf som i helga arrangerer VM enkeltdistanser. Dermed får vi ikke den skøytefesten som det norske publikum fortjener. VM denne helga er nemlig nettopp det - en fest. La meg forklare, men først vil jeg si litt om de tekniske fordelene som nederlenderne har bygd seg.

Thialf (skøytehallen) er stor og med gode tribuneforhold. De har en fullskala lysrigg i taket som omkranser hele banen og gir plass til moderne led-belysning pluss moving-heads, dvs bevegelige fargelys. Resultatet er at banen kan lyssettes i de fargene lysmesteren bestemmer seg for. Rødt og blått er brukt som bakgrunner samt hvit lyssetting på seierspallen under premieutdelingen - og heftig rytmisk musikk som folk kan klappe etter. Selvfølgelig er det hvitt lys i hele hallen under løpene. Lys som gjør at fotografer og tv-stasjoner får opp det store smilet og kan levere toppbilder. Til sammenligning: I Stavanger er lyset så dårlig at under NM for våre beste ble det vanskelig å filme fordi de ikke ikke penger til å lyssette vekslingssiden.

Lys og lydrigger i en komplett riggn i taket.
Lys og lydrigger i en komplett riggn i taket.

I taket henger et skikkelig bra PA-anlegg(høytalere) som gjør at speaker og musikk er krystallklare. Og med speaker som opererer som rene programledere med bilde på storskjermen i en proff og intern tv-produksjon kun på storskjermene, får publikum den dynamiske arenaproduksjone de bør ha - og ikke speakere som kun leser rundetider og leser resultater som i Norge. Folket vil ha fest. Det får de.

Utenfor arenaen er det også rigget til fest med stands og kioskvogner som selger sterkere saker enn coca cola. Sånn er det også innendørs. Man kan si hva man vil om dette men dette ser vi over hele Europa også på andre idrettsarenaer. Og ja, det skaper stemning. De fulleste jeg så var - ja du gjettet riktig: nordmenn.

Stor fest og publik tett på løperne.
Stor fest og publik tett på løperne.

Storskjermer henger i hver eneste sving og foran alle tribuner står det 65 tommers skjermer hver tiende meter. Arrangementet har sin egen app hvor tilskuerne kan få all informasjon ved å laste denne ned, enten til Iphone eller android-telefoner.

Og når alle de tekniske fasilitetene er på plass, varter man naturlig nok opp med et idrettsstevne som blir så mye mer enn det. Det blir en opplevelse for tilskuerne og inspirasjon for løperne. Her har vi en arenaproduksjon som vi aldri har sett på et skøyteløp i Norge.

Mens man under verdenscupen i Stavanger og Sørmarka Arena plasserer pressen oppunder taket i kulda ute i hallen med hindrer man må klatre over for å komme til pressesenteret, har Thialf et skikkelig stort pressesenter med varm mat og full bevertning for pressen. I Norge står det kanskje en kaffekanne og en pose twist i pressesenteret(les Stavanger). La meg legge til at det er noe bedre i Hamar og Vikingskipet men fortsatt langt unna nederlandsk standard. Likevel: skøytesporten er avhengig av pressen for å skape profiler.

Og sann mine ord: vi får ikke se noe av dette før det bygges en ny hall i Norge. Dette er drømmen til skøyteforbundet og deres sportssjef, Petter Andersen, ja ikke bare det: ingen av de store norske byene Oslo, Trondheim og Bergen har egen skøytehall. Det kan vel karakteriseres som en skam. Eller hva?

Blått og rødt lys og heftige tv-intervjuer.
Blått og rødt lys og heftige tv-intervjuer.

Nettopp derfor er det en bragd at norske skøyteløpere, både på herre og damesiden, igjen hevder seg i verdenstoppen. Det er mye dårligere trenings og konkurranseforhold i Norge enn vår nasjonalidrett fortjener. Da Bislett-stemningen forsvant for snart 300 år siden(300 år: ironi), forsvant også publikumsinteressen rett og slett fordi gamle Bislett innbydde til fest midt i Oslo. I Norge, verdens rikeste land, diskuterer man nå om Vikingskipet skal stenges etter januar neste år. Er det mulig....?

Derfor: skal du på skøytefest, ta turen til Heerenveen. Du vil aldri angre. Og la meg legge til: Mens det er noen rike onkler som bygger fotballstadioner til middelmådig norske fotball-klubber(ironi) får vi håpe på at det finnes en rik onkel som elsker skøytesporten og som blar opp.

Heia Norge.

Powered by Labrador CMS