ØKTE KOSTNADER

DYRERE Å HA HUND

Men viljen til å beholde hunden er like stor

Publisert Sist oppdatert

Har du hund? Da har du sikker merket at alt har blitt mye dyrere i takt med hva som ellers skjer i samfunnet. Er du villig til å gi fra deg hunden av økonomiske årsaker. - Ne, sier de aller fleste. -Vi kutter heller ned på andre kostnader.

En fersk undersøkelse fra Agria Dyreforsikring viser at norske dyreeiere opplever at det har blitt mer kostbart å eie hund og katt. Samtidig er viljen til å beholde dyret sitt stor: Halvparten kutter heller ned på andre kostnader.

Seks av ti mener det har blitt dyrere å være hunde- og katteeier den siste tiden.

De som svarte at det har blitt dyrere å eie en hund eller katt, sier at det er prisen på hunde- og kattemat som har gått mest opp. Veterinær- og dyreforsikringskostnader kommer på andre og tredje plass.

– Prisen på dyreforsikring har økt i takt med veterinærprisøkningen. Dyreforsikring er dessverre ikke slik som for eksempel hus- eller bilforsikring der du nesten aldri trenger å melde inn en forsikringssak. I snitt så vil hele en av tre hundeeiere og en av fire katteeiere bruke forsikringen sin én eller flere ganger i løpet av ett år, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Ville aldri gitt fra seg hunden eller katten sin

Undersøkelsen viser at en av fem er bekymret for om de vil ha råd til å beholde hunden eller katten sin.

Av de som var bekymret for økte kostnader, svarte halvparten at de aldri ville ha gitt fra seg hunden eller katten. De ville heller ha kuttet ned på andre kostnader.

– Det varmer hjertet å lese denne undersøkelsen som viser at så mange setter dyret sitt høyt opp på prioriteringslisten. Vi dyreeiere strekker oss langt for at dyrene våre skal ha gode liv hos oss, sier Broholm Einarsen.

Gode sparetips for dyreeiere

 • Det lønner seg å kjøpe store sekker med fôr. Dersom du har et dyr som ikke spiser opp en stor sekk så raskt, kan du høre med andre dyreeiere, som bruker samme fôr, om dere kan kjøpe sammen.
 • Dersom du kjøper mye fôr av gangen, del opp i flere lufttette bokser slik at det holder seg ferskt. Husk å sjekke at fôret har lang holdbarhetsdato når du kjøper det. Lukt på fôret før du gir det til dyret ditt.
 • Mange utsalgssteder har fordelskort som gjør at du kan få én fôrsekk gratis når du har kjøpt et visst antall.
 • Puss tennene på hunden- eller katten med tilpasset tannkrem hver dag for å unngå tannstein og andre tann- og munnhuleproblemer som kan bli dyrt hos veterinær. Dette er spesielt viktig på små hunder og andre som får tannstein raskt.
 • Benytt deg av digital veterinærrådgivning dersom du er i tvil om du må besøke veterinæren med en gang eller om du kan se an eller gjøre noe for å hjelpe dyret selv. Ofte har du tilgang til en slik tjeneste uten ekstra kostnad dersom dyret ditt er forsikret.
 • Det er mye bra dyreutstyr å få kjøpt brukt til en billig penge. Husk å selge det du ikke bruker.
 • Lag hunde- og katteseng selv. Få inspirasjon og fremgangsmåter på for eksempel YouTube.
 • Det er ulik prisklasse på sand, perler og strø som kan brukes i kattedoen. For eksempel kan flisstrø, som du får kjøpt rimelig i store sekker, brukes i spesielle kattedoer som har rist i bunnen.
 • Gå på kurs slik at du kan ta pelsstellet selv, om du har en hund som må klippes/trimmes.
 • Tren på gode rutiner rundt kloklipp slik at du kan gjøre dette hjemme selv. Dersom du ikke vil gjøre dette selv, undersøk i ulike dyrebutikker og veterinærklinikker for her er det store prisforskjeller.
 • Avtal med et familiemedlem eller en venn dersom du trenger dyrepass, i stedet for å bruke kennel/kattepensjonat, når du skal reise bort.
 • En god forsikring gir deg økonomisk trygghet dersom dyret ditt blir sykt eller skadet og veterinærregningen blir høy.

Kilde og deler av tekst: Agria Dyreforsikting

Powered by Labrador CMS