Statsminister Jonas Gahr Støre inviterer til sommerpressekonferanse. fredag.
Statsminister Jonas Gahr Støre inviterer til sommerpressekonferanse. fredag.

EVENSEN: Dette går rett til helvete hvis politikerne ikke slutter i ri prisipper i sine partiprogrammer

Publisert Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre gir de borgerlige partiene en gavepakke frem mot neste valg. – Høsten vil bli krevende for mange. Høyere priser, høyere renter vil merkes, spesielt for dem med dårlig råd, sier han. Men hva skal så regjeringen gjøre?

Faktum er at flere og flere får sterkt begrenset levestandard. Matvarer, ferieturer, drivstoffpriser, elektrisitet, klær, elektronikk, ja til og med boligprisene stiger fortsatt.

Og det samme gjør rentene. Støre fortsetter:

-Regjeringen vil møte de økte prisene med strammere budsjetter. Det handler om å sørge for at renten ikke øker mer enn nødvendig, sier han.

Mer enn nødvendig?

-Vårt ansvar er å lage budsjetter som ikke driver renten mer opp, enn det den skal opp, fortsetter han.

Det er bare ikke nok, Støre. Alle undersøkelser viser jo at den borgerlige siden er på sterk frammarsj. Du gir dem en gavepakke i form av denne regjeringens lefling med fine ord og handlingslammelse. Folk vil ha action.

Forhøyede renteøkninger blir ekstremt vanskelig for mange av de som har lånt på bolig til langt over bolig – eller som sitter med store forbrukslån på biler, campingvogner, bobiler, hytter og husholdningsartikler. Trenger ikke være geniforklart for å skjønne det.

Men å dempe rentene gjør ikke så mye(kanskje litt) med drivstoffpriser, elektrisitet og matvareprisene. Her kan faktisk regjeringen lempe på avgiftene slik at det blir lettere for folk. Ikke minst på drivstoffprisene som snart bikker 30 kroner. Støre-regjeringen har muligheten men gjør det ikke – slik mange andre land gjør. Det er ikke sånn at alle kan bo i byer med ekstremt gode kollektivtilbud hvert tiende minutt. De som svir mest er de som bor på landsbygda – som har lange avstander til butikker og aktiviteter.

Globalt ser vi en utrolig spent situasjon. Putin spekulerer i nettopp vestens eksisterende og kommende problemer. Hans mål er at vesten skal gå til helvete med høye priser og renter. Og fordi både Russland og Ukraina er store eksportører av blant annet korn, vil mest sannsynlig millioner av mennesker dø over hele verden av sult fordi russerne stenger all eksport – både fra eget land og ikke minst fra Ukraina. Samtidig får vi flyktinger fra sultrammede land, spesielt fra Afrika som vil oversvømme Europa. De vil jo ha mat så klart. Og når Kina også indirekte støtter Russland og kritiserer vesten, kan vi få et problem som kan føre ekspansjon av den krisen vi allerede har. Nettopp fordi folk vil ikke sulte.

Hva skjer hvis de vestlige stormaktene bestemmer seg for at nok er nok og sier? -Nå må vi befri verdens matkammere, les Ukarina. Nå må vi forhindre matkrise og sult.

Slik det ser ut nå, fungerer tydeligvis diplomati dårlig. Må man gripe til våpen?

Gjørman det, blir det verdenskrig. HAR DU HØRT NOE SÅ HINSIDES DUMT.

Hvem er det som skaper den frustrasjonen vi nå har – og kommer til å få?

Dessverre kan vi ikke skylde på andre enn politikerne. Putin og gjengen på den ene siden – og vestens som sliter med at folk havner på fattiglista og får det dårligere og dårligere. Folk reagerer. Folk aksjonerer. Kan ihvertfall ikke i norske politikere slutte med snakketullet samt å ri prinsipper i sine partiprogram for så å begynne og snakke sammen. Det må da for svingende gå an å vise litt sund fornuft midt oppe i kaoset.

Men spørsmålene må stilles:

Hvorfor har det gått så langt? Hva har verdens politikere gjort galt som har brakt oss opp i denne krisen? Hvordan er spillet i kulissene? Hva skjer?

Jeg tillater meg å være urolig for meg selv og ikke minst den kommende generasjonen. Helt ærlig: dette trodde jeg ikke for bare noen få år siden. Hva kan jeg gjøre? Hva kan du gjøre? Jo, vi kan si i fra. Vi kan engasjere oss. Jeg? Jeg kan skrive. Lage podcaster. Lage reportasjer. Ytre meg.

Og jeg kan be.

Powered by Labrador CMS