Manchester City's Erling Haaland jubler etter sitt annet mål og som matchvinner mot WestHam
Manchester City's Erling Haaland jubler etter sitt annet mål og som matchvinner mot WestHam

EVENSEN: Shit, Haaland kan bli verdens mest unike spiller, men det er langt igjen

Les analysen av Haalands ferdigheter og forbedringsmuligheter

Publisert Sist oppdatert

Shit: Erling Braut Haaland gjorde det igjen. Men forstår vi hvor god han egentlig er? Og hvor god kan han egentig bli? Vi har foretatt en analyse som konkluderer med at dersom Erling(javisst skal vi være på fornavn) gidder å gjøre jobben i årene som kommer, kan han bli noe helt unikt som fotballverdenen aldri har sett maken til.

Erling scoret i en ligadebut. Han gjorde det i Østerrike, Tyskland og nå i den gjeveste ligaen av dem alle, Premier League i England. Ligaen alle fotballspillere drømmer om å spille - bare betalingen er god nok. Lille Norge er i ferd med å få en fotball.-stjerne på lik linje med Messi. Ronaldo, Zlatan og...

DET MENTALE

Hva er det som gjør denne 22 åringen så spesiell? Aller først har han det vesentlige: selvtillit. Han ikke bare tror at han kan klare det – han vet. Han er fullstendig uten respekt for nivået uansett i hvilke land hvor han setter knottene i gressmatta. Det mentale på plass.

FYSIKK OG HURTIGHET

Erling er en stor og kraftig spiller. 88Kg fordelt på 194 centimeter. Foreløpig er han ikke så enormt muskuløs men han har grunnleggende eksplosive muskelfibre. Det vil si at han kommer raskt opp i toppfart. Fordi han både har høy frekvens og lang steglengde, er topphastigheten hans, slik det ser ut, høyere enn de fleste forsvarsspillere. Jeg vet faktisk ikke om en eneste forsvarskjempe som kan løpe raskere enn Erling.

Verdens raskeste mann gjennom alle tider, Usain Bolt, hadde de samme ferdighetene. Høy frekvens, lang steglengde – og høyeste toppfart noensinne målt av et menneske. Det morsomme her er jo at Erling har mer å gå på muskulært. Blir han sterkere vil han med riktig løpstrening bli enda raskere.

FOTBALLFORSTÅELSE

Så gjenstår forståelsen for spillet samt teknikken. Erling har allerede et veldig godt øye for spillet. Det ser man på måten han plasserer seg på og alle målene han scorer. Dette mener jeg i all hovedsak har noe med talent å gjøre. Visst kan det læres men på en eller annen måte må det bare ligge der – altså et talent og en slags medfødt egenskap til å forstå spillet uten nødvendigvis å forstå hvorfor man i situasjonen gjør det. Dette kjennetegner de fleste våre aller beste idrettsutøvere. De bare har det. Med trening samt analyser vil denne fotball-intelligensen fortsatt utvikle seg hos Brauten. Det kommer med mer erfaring og er selvfølgelig situasjonsbetinget av opplevelser.

TEKNIKK

Der Erling har mest å gå på er på det tekniske. Der ligger mange av de vil tør sammenligne han med som Messi, Ronaldo, Zlatan et godt stykke foran. Heldigvis er dette ferdigheter som kan trenes opp i stor grad. Det er terping, terping, terping.

OPPSUMMERING

La meg så sammenfatte Erling Braut Haaland som fotballspiller i dag:

  • Mentalt: veldig sterk mentalt
  • Muskulært: kan utvikles betydelig
  • Hurtighet: kan utvikles ytterligere ved mer styrke og riktig trening
  • Fotballforståelse: har et enormt blikk for situasjoner men blir enda bedre med mer erfaring
  • Teknikk: kan utvikles betydelig

FREMTIDEN

Erling Braut Haaland er bare 22 år. Han har kommet til en av verdens aller beste trenere, Pep Guardiola. Vi ser og hører på pressekonferanser at han har sett Erlings mangler men også hans enorme potensiale. Pep skjønner hvor god «Brauten» kan bli.

Om vi skjønner det? Neppe. Men man trenger vel ikke være synsk for å forstå at dersom Erling ikke blir blendet av stjernelivet og legger ned den jobben som kreves, kommer vi til å se noe helt unikt.

Og dette unike er norskt.

Powered by Labrador CMS