Karsten Warholm under semifinalen i 400m hekk under VM i friidrett 2022 på Hayward Field i Eugene, Oregon.
Karsten Warholm under semifinalen i 400m hekk under VM i friidrett 2022 på Hayward Field i Eugene, Oregon.

Evensen: TV2 sine sykkelkommentatorer ruler, NRK på friidrett kan bli bedre

Publisert Sist oppdatert

Dette er de store sportsarrangementers tid. EM i fotball, VM i friidrett og Tour de France på sykkel. Det er tv-kommentatorene som gir disse sendingene sitt særpreg. Og her er det noen som virkelig utmerker seg positivt, nemlig sykkelkommentatorene til TV2. NRKs friidrettsteam sliter av en enkelt grunn.

Christian Paasche, Mads Kaggestad, Kurt Asle Arvesen og Dag Otto Lauriutzen er etter min mening de beste på skjermen i disse dager. Det er dynamikk i kommenteringen. Litt humor, sterkt faglig fra et ekstremt kvalifisert personell – og ikke minst engasjement. Dette ruler , og selv om jeg savner Johan Kaggestad, gir TV2-teamet seerne fantastisk service og forståelse for hva som skjer i feltene

Så til NRKs friidrettsteam. Her er det en person som etter min mening trekker ned helhetsinntrykket. Det er den kvinnelige delen av teamet, noe jeg kommer tilbake til, for: Jann Post er en av landets desidert beste kommentatorer – og har et fint kompaniskap med Vebjørn Rodahl. Jann, med god dynamikk, engasjement og ikke minst sterk faglig kunnskap står særdeles godt sammen med Vebjørn som er ekstremt kontrollert med gode fagvurderinger. At disse to gir oss det vi trenger med overlegen autoritet er det ingen tvil om. Dessverre synes jeg ikke at kvinnen i trekløveret, Christina Vukicevic Demidov, når opp til disse to mannfolka.

Christina plaprer i vei, ofte uten å ha så mye å komme med annet enn selvfølgeligheter. Jeg synes også ordforrådet er begrenset. Språklig avsluttes omtrent hver setning med ordet «da» og hun forteller oss hele tiden «som du ser» - noe som er helt unødvendig siden vi allerede ser på TV. Christina må lære seg at det heter å «støte» kule. Ikke «kaste». Men dette er ikke det som forundrer meg mest:

Christina kommer sjelden med gode faglige vurderinger. Det overrasker meg av en utøver som selv har vært aktiv på høyt plan. Nå skal det sies at Karen Marie Ellefsen heller aldri kommenterte friidrettsfaglig ut over resultater og statistikk. Men Karen Marie hadde den timingen som skulle til på TV fordi hun hadde forståelse for mediet hun jobbet i. Fortsatt har ikke Christina det. Burde ikke NRK-ledelsen gripe fatt i dette? Burde ikke Christina jobbe mer med å forstå teknisk utførelse og ditto teknisk analyse? Det er tross alt de tekniske øvelsene som er hennes ansvarsområde. Da holder det ikke å si «som dere ser». Jeg føler ingen utvikling og det er jeg skuffet over.

Men en ting har både TV2 og NRK-teamene til felles: det er lite med pauser. Det er en kontinuerlig ordflom. Det kan bli litt mye noen ganger. Å ta pauser kan gjøre godt både for seeren og for kommentatoren.

La meg legge til: det er vanskelig å være sportskommentator. Smådetaljer blir lagt merke til. Og det er lov å gjøre feil. Mange har meninger om tv-sendinger, men hvis du spør kritikerne hva som er feil, får man ofte til svar: «Jeg bare liker det ikke». Dette forteller en ting: TV er følelser for folket. Ikke mange kan gi deg gode forklaringer på hvorfor enkelte tv-programmer er god, andre ikke. Sånn er det også med sportskommentatorer. Mange av dere er sikkert uenige med meg i mine vurderinger – og det er bra.

Powered by Labrador CMS