Hjelper ikke hvor mye Ragne Wiklund blir vist på Viasat hvis de ikke har flater nok til å skape profiler. Å gi andre medier nyhetsrett vil de kun tjene på. (Foto: Lasse Olsrud Evensen)
Hjelper ikke hvor mye Ragne Wiklund blir vist på Viasat hvis de ikke har flater nok til å skape profiler. Å gi andre medier nyhetsrett vil de kun tjene på. (Foto: Lasse Olsrud Evensen)

EVENSEN: Viasat ødelegger for skøytesportens populæritet. Skaper ikke profiler

Publisert Sist oppdatert

At Viasat viser skøyter i Norge er ikke bra for norsk skøytesport. Ikke bare har de begrenset med seere men de legger også sterke begrensninger på nasjonal presse sin nyhetsrett. Dette har selvfølgelig ingenting med at Viasat lager dårlige live-produksjoner. Langt derifra. De er proffe på alle måter. Men de misser jo fullstendig på det som er viktig: skape profiler og nasjonal interesse. Et ord er dekkende. Trist.

Hvis folk igjen skal fatte interesse for norsk skøytesport, er man avhengig av flere ting: Gode kommentatorer, en god tv-produksjon, nyhetsoppdateringer utenfor konkurranser og ikke minst oppfølgning samt det viktigste av alt: Profiler. Viasat bommer allerede dessverre på noen av disse ingrediensene. Det de bommer aller mest på er oppfølgning og nyhetsoppdateringer av utøverne utenom konkurransene. De har ikke daglige nyhetssendinger – og vil mest sannsynlig ikke få det. Det journalistiske produktet blir således for dårlig. Dette lider skøytesporten av.

HVEM, HVA HVOR?

Spørsmål: Hvem skjuler seg under trikoten? Hvordan ser de ut? Hva holder de på med på fritiden? Hvordan trener de? Har de kjæreste? Hvordan ser det ut i hjembygda? Har de blitt skadet? Har de funnet på noen lurt i treningen? Og så spenningsmomentet: er de klare for den kommende konkurransen.

Dette bygger jo interesse – og profiler. Man trenger ikke fokusere bare på de norske. Husker dere hvor viktig Usain Bolt var for friidretten – eller hvordan Warholm og Ingebrigtsen trekker folk både til skjermene og til stevner?

MER KJENT

Faktum er at en gjeng skøytejenter som er på talentlandslaget – og som profilerer seg via sosiale medier, er mer kjent enn Ragne Wiklund og Sander Eitrem. Nok et faktum er at episodene om skøytejentene på e-tv.no snart har like mange seere som en live-sending fra verdenscupen fra Stavanger på Viasat. Da bør det ringe noen bjeller hos sportsledelsen i kanalen som lager disse skøytesendingene. Men det stopper ikke der.

OMTRENT FULL STOPP

Ingen andre kanaler får knapt nok lov til å bruke rettighetsbildene fra skøyteløpene. Det er omtrent innført full stopp av den norske sedvanlige nyhetsretten. Og når det internasjonale skøyteforbundet til og med prøver å nekte bruk av stillbilder i bruk i dagspressen dersom de er tatt fra feil plass i arenaen, blir det komisk. Det er nemlig ikke alt som skal og bør koste penger. Samtidig er det uklokt.

TENK ANNERLEDES

Som rettighetshaver med store kostnader og lave seertall, ville jeg tenkt helt annerledes. La gå at Viasat ikke har daglige sportsnyheter. Da burde virkelig la andre kanaler og medier som har det, i den minste få tilgang til highlight-bilder for nyhetsbruk og skape en interesse Viasat ikke klarer sjøl. Samtidig vil det være gratis-reklame.

Sånn fungerer det:

Noe av hemmEligheten i sosiale medier for å få oppmerksomhet, likes og visninger, er nemlig delinger. Man trenger ikke være spesielt oppgående i hvordan media fungerer for å forstå at en reportasje om Wiklund. Eitrem eller de andre norske i TV2-sporten eller NRK med konkurransebilder fra Viasat kun er positivt for interessen for sendingene fra verdenscup og mesterskap. Dette minner mer om vranghet enn kunnskap.

HURRA FOR SØRMARKA SKØYTEKLUBB

Når det er sagt: jeg har i en tidligere kommentar vært veldig kritisk til det siste store arrangementet fra Sørmarka arena, nemlig NM allround arrangert her i mars. Glem det. Under verdenscupen varter klubben opp med en fantastisk fint arrangement. Alle vet at skøyte-arenaen i oljebyen er bedre egnet for trening enn konkurranser. Men under helga har hver eneste krok og krik i hallen blitt utnyttet. Og når folk gjør så godt de kan, funksjonærene sprudler av glede over å få lage en verdenscup, ja da skal det denne gangen gis masse ros til den lokale klubben. Vær så snill: forsatt sånn. Da kan nemlig NM allround i slutten av sesongen bli en fornøeylig opplevelse.

Powered by Labrador CMS