RONALDO ER IKKE FERDIG SOM TOPPSPILLER

Han gikk gråtende ut av stadion, Christiano Ronaldo. Men er han for gammel? Er han ferdig? Nei.
Han gikk gråtende ut av stadion, Christiano Ronaldo. Men er han for gammel? Er han ferdig? Nei.

EVENSEN: Vis denne spilleren den respekten han fortjener

Ronaldo er ikke ferdig. Ikke er han for gammel. Han er fortsatt en av de beste i verden

Publisert Sist oppdatert

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro er 37 år. Vi så han gå gråtende ut av stadion i Doha etter VMs kvartfinale mot Marokko. I snart 20 år har han vært en av verdens aller beste fotballspillere. Har journalistene glemt dette i sin higen ette rå skrive at han er for gammel, at han er ferdig, at han er utstøtt? Da kan jeg fortelle følgende: ikke er han for gammel. Ikke er han ferdig. Vis denne spilleren den respekten han fortjener. Makan!

Ronaldo er ingen bortskjemt drittunge. Han er en voksen mann og familiefar med kone og en skokk med unger. Skandalene har vært få rundt denne mannen som har ofret alt for klubb og fedreland. Og ingen har sydd puter under armene på Christiano. Han har klart det helt selv.

TØFF OPPVEKST

Christiano vokste opp i en fattig familie på Madeira. Moren jobbet på fabrikk og faren hadde alkoholproblemer, noe han døde av i senere tid. Familien hadde ikke råd til fotballsko da Ronaldo var barn, så han brukte gamle støvler han hadde arvet fra en av de andre guttene i familien sin. Skolegangen ble ikke prioritert. Han skulket mye. Leksene ga han ofte blaffen i.

SKAPTE SEG SELV

Christiano gikk for drømmen. Han brukte også mye av barndommen sin på å spille fotball. Både skolen og foreldrene hans ble bekymret for at han ikke tok skolearbeidet på alvor. De mente at han ikke kunne leve av idretten, men ide tok feil. Gutten ville - og han klarte det. Christiano Ronaldo skapte seg selv. Dette er historien om fattiggutten som ble en av verdens mest kjente personer.

Da TV2 var på plass på Madeira og intervjuet hans for for bare noen år siden, ble dette intervjuet spilt for Christiano på engelsk tv. Da tok han til tårene. Han hadde ikke sett deenne reportasjen. Faren døde rett etter TV2-intervjuet, Han var død da Christiano fikk se det.

FOR GAMMEL?

Karrieren er rett og slett fantastisk: Han har spilt for Sporting CP, Manchester United, Real Madrid, Juventus og har 118 kamper for Portugal. Han har vunnet det meste – foruten VM.

Men er 37 år virkelig en katastrofe for en idrettsutøver? Nei, overhodet ikke. Å holde seg i toppen handler om tre ting: trene riktig, holde seg skadefri og ikke minst være motivert. Ronaldo er en atlet med ekstremt gode fysiske forutsetninger for å lykkes. Jeg tror denne 187cm lange kjempen på 37 år kunne hevdet seg i mange idrettsgrener, ikke bare i fotbalL. Ronaldo er etter sigende veldig profesjonell i sitt treningsarbeide. Hvorfor skulle han ikke fortsatt holde seg i toppen?

NEI. MAKAN TIL TULL

Det finnes eksempler på både fotballspillere – og ikke minst idrettsutøvere som har vært like gamle eller eldre som har kjempe i verdenstoppen. I Norge har vi Olaf Tufte som et godt eksempel. Ole Einar Bjørndalen er også et levende bevis. Og i friidrett, legenden Marlene Ottey. Jeg kunne droppet mange flere navn, men gidder ikke.

Personlig tror jeg ikke Ronaldos karriere er over. Hans oppførsel den siste tiden viser at han fortsatt er motivert. Joda, det er kanskje ikke sportslige utfordringer som venter hvis han velger en klubb fra Saudi Arabia, men helt ærlig tror jeg han blåser i pengene og går til en annen klubb. Hva om vi får se han i tysk fotball? Bayern München?

Vill gjetning selvfølgelig, men jeg er lei hylekoret. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro er ikke ferdig som en spiller i verdensklasse. Og han er IKKE for gammel. MAKAN TIL TULL.

Powered by Labrador CMS