EVENSEN MENER:

Propaganda finnes i kriger. Om dette bildet er rigget og sendt ut via propaganda, vites ikke. Men faktum er at barn, søsken, fedre, mødre drepes hver dag i en av de blodigste konfliktene i Europa. Russland har angrepet Ukraina - sanksjoner er igangsatt. Det må også gjelde idrett og idrettsutøvere som både er en del av propagandaen og politikken.
Propaganda finnes i kriger. Om dette bildet er rigget og sendt ut via propaganda, vites ikke. Men faktum er at barn, søsken, fedre, mødre drepes hver dag i en av de blodigste konfliktene i Europa. Russland har angrepet Ukraina - sanksjoner er igangsatt. Det må også gjelde idrett og idrettsutøvere som både er en del av propagandaen og politikken.

Får Russland delta i OL må ansvarlige land boikotte lekene

Publisert

Så lenge krigen i Ukraine fortsetter, skal ikke russiske idrettsutøvere få lov til å delta i internasjonale idrettskonkurranser, ei heller olympiske leker. Å angripe et annet fredelig land er en krigshandling som ikke på noen måte skal forsvares eller rettferdiggjøres i år 2023. Å si at idretten skal gå utenpå alle sanksjoner og tillate dette, vitner om innsikt i idrettens virke som forundrer meg stort. Idrett er politikk på alle plan, både nasjonalt og internasjonalt.

La meg forklare. Jeg begynner med Norge som i lys av våre befolkning på 5.5 millioner har en av verdens mest omfangsrike idrettsorganisasjoner.

Storpolitikk

I Norge er idrett utvilsomt storpolitikk. Vi har en egen minister som har idrett som sitt område. Idrettsledere jobber daglig politisk inn mot stat og kommune for å få bygget nye anlegg samt få gjennomslag for å få større bevilgninger til idrettsprosjekter. Politikere har ofte idrett på sin agenda for å få gjennomslag for sine viktig prosjekter og idrett brukes av store bedrifter for å skaffe seg troverdighet og et positivt renomme´for på å bruke det i politiske aktivitet. Og politiske partier har ofte idrettssaker på sin agenda i valgkamp. Dagens idrett drives i dag som en hvilken som helst annen bedrift med store penger involvert. Vi snakker om en mange milliarder.

I stater hvor demokratiet er helt eller delvis fraværende, brukes idrett og idrettsbragder som ren propaganda for eget styresett både nasjonalt og internasjonalt.

Naivt og kunnskapsløst

I lys av dette så forstår ikke folk at idretten er en del av et stort internasjonalt spill. Igangsatte sanksjoner mot Russland, på nær sagt alle hold, er et sterkt virkemiddel for at man en gang skal få slutt på grusomhetene i Ukraina. At idretten, som beviselig er en politiske organisasjon, ikke skal bidra her, er i beste fall naivt og kunnskapsløst.

Det er på denne grunnleggende basis at IOC, i seg selv en organisasjon som på alle måter drives politisk, bommer dersom de tillater russiske utøvere å delta. Det er her den ellers så kloke og forstandige Astrid Uhrenholdt Jacobsen ikke klarer å se det store bildet.

Selvfølgelig er det synd på den russiske befolkning som ganske sikkert ikke ønsker seg noen krig. Hvem gjør egentlig det foruten lederne som kan søke ly bak egne hærer og bunkere? Men det er viktig at se at støtten for krigen er uforholdsmessig stor blant den russiske befolkning. Det skyldes propaganda. Folk blir av nasjonale og lokale statspro politikere samt mange kjente idrettsutøvere, og således forbilder, forklart hvor viktig og riktig denne krigen er.

For: Det kan på ingen måte forklares som både riktig og viktig når både sivile og soldater slaktes. Det kan på ingen måte respekteres og aksepteres at idrettsutøvere kan drive propaganda for disse grusomhetene.

I dette lys må dessverre den godeste Astrid Uhrenholdt Jacobsen finne seg i at hun får sterke reaksjoner fra folk som klarer å se dette bildet.

Boikott IOC og lekene

Dersom IOC likevel velger å akseptere at russiske idrettsutøvere skal delta i de kommende olympiske leker må man en gang for alle vise denne styrtrike og særdeles konservative organisasjonen at man ikke er enig. Nok er nok. Det eneste riktige vil være at en samlet verden boikotter de kommende olympiske leker dersom russiske idrettsutøvere får lov å delta.

Og ja, jeg føler virkelig med disse utøverne, men det finnes viktigere ting enn toppidrett og higen etter gull.

Powered by Labrador CMS