Pass på når hunden får frukt og grønt

Pass på hva du gir hunden av frukt og grønnsaker.
Pass på hva du gir hunden av frukt og grønnsaker.

Frukt og grønnsaker kan være farlig for hunden

Publisert Sist oppdatert

Frukt og grønnsaker kan være bra for hunden, men vær obs: noe kan være direkte livsfarlig og hundene kan dø raskt.

Mange lurer på hva man kan gi – og hva man ikke bør gi hunden. Vi har forsøkt å sette opp en liste over frukt og grønnsaker som de fleste vurderer når hunden stå ved middagsbordet og tigger.

Grønnsaker du kan gi til hunden:

GulrotPotet, kokt eller dampet

Søtpotet, kokt eller dampet

Kålrot uten skall

Blomkål

Agurk

Asparges

Salatrokkoli, kokt eller dampetSpinat

Frukt og bær du kan gi til hunden:

Blåbær

Multer

Epler, uten kjerne og frø

Mango, uten skall og stein

Melon, uten skall og frø

BringebærJ

Jordbær

Individuelle forskjeller

Husk at det er store individuelle forskjeller på hva hunden kan spise. Du kan begynne med liten mengde for så og øke. Følg med på hundens reaksjoner. Som alltid når en sart hundemage får i seg nye næringsstoffer kan den få luft i magen eller få løs avføring.

Her må du passe på at de kan få en allergisk reaksjon. Det kan være lurt å skjære opp grønnsaker og frukter i mindre biter. En for stor bit kan hunden sette i halsen.

Men noen frukter og grønnsaker er livsfarlig

Dette er de farlige

Gi aldri hunden løk. Verken kepaløk, hvitløk, vårløk, gressløk eller andre typer løk. Dette kommer av stoffer allicin som kan forårsake blodmangel (anemi) hos hunden.

Det er flere stoffer i løk som kan være giftige for hunder og katter. Den sterke duften og smaken til løk skyldes svovelholdige forbindelser og det er disse forbindelsene som er giftige.

All slags løk inneholder disse svovelstoffene, som hvitløk, kepaløk, vårløk, sjalottløk osv. Når hunden eller katten får i seg for mye løk, kan dette føre til at det oksygenbærende hemoglobinet i de røde blodcellene brytes ned. Dette kan utvikle seg til blodmangel (anemi).

Så lite som 5 gram løk pr kilo kroppsvekt kan føre til farlige endringer i de røde blodcellene hos katter, mens 15-30 g pr. kilo for hunder. Løkforgiftning kan oppstå dersom dyret spiser en engangsdose som tilsvarer mer en 0,5 % av kroppsvekten dens. Dette tilsvarer:

  • En hund på 1 kg må spise 50 g løk, litt over en halv løk for å bli løkforgiftet, men kun 2 ss løk kan føre til endringer i de røde blodcellene
  • En hund på 25 kg må spise 1,25 k5 g løk for å bli løkforgiftet, men kun 375 g løk (6-7 dl) kan føre til endringer i de røde blodcellene

Symptomer på at kjæledyret har fått i seg for mye løk, er oppkast, diaré, magesmerter, nedsatt appetitt, depresjon og dehydrering.

Det tar vanligvis noen dager før de røde blodcellene påvirkes og da oppstår tegn som bleke slimhinner, raskt åndedrett, åndenød, apati og mørk rødbrunurin samt blodmangel, gulsott, slapphet og rask hjerterytme.

Hold dere unna avokado, druer, rosiner, macademianøtter og sopp samt maiskolber da disse (maiskolbene) ikke brytes ned i mage/tarm. Grunn er at de kan sette seg fast og forårsake store skader.

Svært mange dyr tåler ikke avokado, hunder og katter inkludert. Frukten, blader og faktisk hele avokadoplanten (Persea americana) kan inneholde en soppgift som kalles persin.

Persin kan være dødelig for kjæledyrene våre, men den dødelige dosen er ukjent. Det betyr at vi ikke vet hvor mye avokado dyret tåler.

Når hunden spiser avokado kan dette føre til væskeansamlinger i lungene og i brystregionen samt i hjertet, bukspyttkjertelen og i magen. Hunden kan få åndenød og oksygenmangelen kan bli livstruende.

Symptomer på forgiftning er oppkast, diaré, forstyrret åndedrett, hjertesvikt, væskeansamlinger rundt hjertet og død.

En person hadde druer stående fremme i stua. I et ubevoktet øyeblikk klarte hunden å spise en god del druer. Veterinærbesøket reddet hunden, men dessverre hadde man glemt å ta inn de resterende druene i alt kaoset som oppsto. Nok en gang klarte hunden å spise druene. Da var det for sent og den døde.

Husk også: Noen nøtter kan være giftige og andre kan gi magetrøbbel.

Hvis du vil vite mer om hva som kan være giftig for hunder finner du dette på Felleskatalogen.no

Sjokolade? Nei!

Dette har ikke noe med frukt og grønnsaker å gjøre, men sjokolade er livsfarlig for en hund.

Sjokolade inneholder teobromin og koffein, som stimulerer nervesystemet og øker hjerterytmen hos hunder. Kakaopulver og kokesjokolade har mest av dette, etterfulgt av mørk sjokolade og med melkesjokolade på bunn. Men alle sortene er altså potensielt giftige for hunder. Regelen for hvor mye som er farlig sier 30 gram per halve kilo. Sjokolade blir altså veldig farlig veldig fort. Finn ut hvor mye hunden har spist, hvilken type og oppsøk veterinær.

Powered by Labrador CMS