To revevalper er avlivet etter at det har blitt påvist fugleinfluensa, forteller Mattilsynet.
To revevalper er avlivet etter at det har blitt påvist fugleinfluensa, forteller Mattilsynet.

Fugleinfluensa påvist hos rev

Publisert Sist oppdatert

Denne sommeren har det blitt påvist fugleinfluensa hos et stort antall fugler langs hele kysten. Nå er viruset også for første gang i Norge funnet hos to rødrever.

Mattilsynet ble tidligere i juli varslet av viltnemnda i Stad kommune om syke revevalper. To av disse ble avlivet, og prøver av den ene ble sendt til analyse. I tillegg ble det tatt prøver av en rev funnet i Kinn kommune. Veterinærinstituttet har nå påvist høypatogent fugleinfluensavirus (H5N1) hos begge.

– Dette er første gang det oppdages høypatogen fugleinfluensa hos rev i Norge, men vi er kjent med slike funn både i Sverige og Finland, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef i seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

Fugleinfluensa kan potensielt smitte til flere dyrearter. I 2021 og 2022 har det i Europa blitt påvist sporadiske tilfeller hos en rekke ville pattedyr, som rødrev, ilder, oter, grevling, gaupe, steinkobbe og havert.

Ifølge Veterinærinstituttet kan kliniske symptomer på høypatogent fugleinfluensavirus hos rovdyr variere, men nevrologiske symptomer som sirkelgange, skjev hodestilling og dårlig balanse er hyppigst rapportert.

Powered by Labrador CMS