Gode råd når du reIser på ferie med campingvogn eller bobil
Det blir stadig mer populært å dra på ferie i bobil og campingvogn. Antallet mobile «hjem» doblet seg mellom 2010 og 2020. Under koronapandemien tok interessen ytterligere av. Gjensidige forsikring har lagd denne reportasjen om hva du bør ha med hvis du reiser på tur med bobil eller campingvogn.
Tall fra Opplysningsrådet for vegtrafikken viser at det i 2022 ble solgt 13.535 nye og brukte bobiler og 22.539 nye og brukte campingvogner. Tallene 2023 er også veldig gode.
Det får fagsjef Anita Hokholt Engh i Norsk Bobil og Caravan Club til å juble.
– Tallene bekrefter at det blir flere campere. Vi unner alle å oppdage gleden ved camping, enten det er i bobil, campingvogn eller telt. Dette er en herlig ferieform som både gir stor frihet og bringer deg tett på opplevelsene, sier Hokholt Engh.
Som fersk sjåfør av bobil eller vogn, er det smart – ja, absolutt nødvendig – å øve før du legger ut på landeveien, mener fagsjefen.
– Det er stor forskjell på å kontrollere et «vogntog» sammenlignet med en vanlig bil. Du må også følge reglene for hvilken bil eller vogn du har lov til å kjøre med førerkortet ditt – og hvor tung nyttelasten kan være, understreker hun og viser til disse rådene for en trygg og minneverdig campingtur.
Planlegg godt
Selv om mange reiser til utlandet denne sommeren, vil det være bra trykk på norske landeveier også i år, forventer Hokholt Engh.
– Mange besøker de kjente attraksjonene. Vær åpen for at også områdene rundt de største parkene og severdighetene har mye å by på. Hvis barna for eksempel vil til Hunderfossen, er det bare å utforske det Gudbrandsdalen kan tilby ellers. Det er ikke rent lite, eksemplifiserer hun.
Der er smart å planlegge turen, mener fagsjefen. Selv om fricamping kan være både praktisk og spennende, er det godt å ha noen sikre holdepunkt på veien.
– Du kan ikke parkere hvor som helst så lenge du vil. Uansett er det viktig å fylle vann, tømme toalettet og ha tilgang til andre fasiliteter innimellom. I likhet med de to foregående årene, blir det nok et høyt trykk på campingplassene også sommeren 2022. Derfor kan det være lurt å reservere plass – i hvert fall for noen netter, sier Hokholt Engh.
Hun tipser om at NBCC og Campingportalen samarbeider om en oversikt over norske campingplasser og fasilitetene de tilbyr.
Ta pauser
Hokholt Engh anbefaler samtidig at du ikke bretter ut hele norgeskartet.
– Du må ikke reise Norge på langs for å få flotte opplevelser. De fleste nordmenn har både kjente og ukjente perler i ganske kort avstand fra der de bor.
Fagsjefens poeng er at du skal slappe av på tur. Det klarer du ikke hvis du er på veien hele tiden. Du trenger rett og slett pauser, spesielt hvis du er fersk campingturist.
Slipp frem andre trafikanter
Er du uerfaren som camper, kan størrelsen på kjøretøyet være en utfordring. Øyvind Årbogen i Norges Trafikkskoleforbund (NTSF) nevner «feller» som større blindsoner, dårligere sikt bakover, mindre mulighet til å kommunisere med andre gjennom aktiv plassering innenfor ditt eget kjørefelt – og noe lengre bremselengde.
– I tillegg endrer kjøreegenskapene seg når motoren skal dra mye vekt. Vær spesielt oppmerksom ved lukevalg på høyfartsveg, fartstilpasning på korte påkjøringsramper og det å opprettholde jevn fart i kupert terreng, sier Årbogen.
Han anbefaler også å følge ekstra godt med bakover og slippe frem trafikk så snart det blir to eller flere som vil forbi. Ikke skap forbikjøring, skap positiv avvikling, er budskapet.
– En bobil eller campingvogn kan fort skape kø, noe som gjerne fører til frustrasjon og stygge forbikjøringer. Derfor er det viktig at du tar hensyn til andre trafikanter, understreker NTSFs mann.
Han understreker at ansvaret, som vi alltid har som trafikanter, nok øker med størrelsen på kjøretøyet.
– Vær bevisst på hva du ferdes i, skaff deg godt handlingsrom og kjør gjerne noe saktere enn hva du tror er lurt. Og ta oftere pauser!
Øvelse gjør mester
Rådgiver Jan Fleinsjø i Gjensidige slår fast at «det som er uvant gjør deg ukomfortabel».
– Det beste du kan gjøre er å øve. Finn deg en åpen, lite trafikkert plass, og prøv deg frem, oppfordrer han.
Fleinsjø minner om at bilen må ha ekstra sidespeil når du kjører med campingvogn. Disse bør være montert også når du øver.
– I tillegg er det smart å lære opp passasjerer som hjelpemannskap. Det kommer godt med når du skal manøvrere på campingplasser, bensinstasjoner eller andre steder du opplever som trange. I tillegg bør alle gjøre seg kjent med hvordan diverse utstyr fungerer, ikke minst sikkerhetsutstyr, sier rådgiveren.
Pass på vekten
Et førerkort klasse B, som de fleste av oss har, gir rett til å kjøre en bil med totalvekt på 3 500 kilo. «Totalvekt» betyr vekten av alt du har med deg: bilen, deg selv og passasjerer, bagasjen – og hengeren.
– Grunnen er at vekten påvirker kjøreegenskapene. Og hvis vekten er skjevt fordelt, kan det gi ekstra store utslag, for eksempel ved oppbremsing, sier Øyvind Årbogen.
Blir du hanket inn til kontroll, og vekten viser mer enn de tillatte 3,5 tonnene, får du ganske enkelt ikke kjøre videre.
– Det er leit hvis du må velge mellom å parkere bilen eller å sette igjen noe eller noen på veien. Det blir sjelden god feriestemning av det, konstaterer Jan Fleinsjø.
TUNGT LASS: 3500 kilo er vektgrensen i førerkort klasse B.
Pakk smart
Har du riktig reiseforsikring?
Spørsmålet om vekt henger sammen med god planlegging, fremholder Hokholt Engh i NBCC.
– Selv om du har «hjemmet» ditt på hjul, trenger du ikke å ta med alt det du omgir deg med til daglig. Pakk lett. Det er heller ikke nødvendig å alltid ha full vanntank. Fyll på så mye du trenger frem til neste stopp.
Videre gjelder det å pakke smart. Plasser gjenstander langt ned og bruk tilgjengelige oppbevaringsrom. Husk dessuten at bobiler og vogner er følsomme for humper og svinger, er Hokholt Enghs råd.
– Mange ønsker å kjøre litt stil med ordentlig servise og dekketøy, men ender opp med å finne det knust i bunnen av et skap. Det vet jeg alt om, for å si det sånn. Men det er sånt man lærer av, sier hun med et smil.
Jan Fleinsjø forteller at slike skader dekkes av løsøreforsikringen i bilens kaskoforsikring. Vilkåret er at du må ha vært uheldig, ikke bare at du er en uforsvarlig pakker.
– Forsikringen forøvrig følger bobilen – enten du leier den privat eller av et firma. Som alltid ellers er det veldig viktig at du kjører på en forsvarlig måte, påpeker han og legger til at reiseforsikringen gjelder som vanlig når du er på campingferie.
For øvrig dekker en såkalt toppforsikring, som Gjensidiges Campingvogn Pluss og Bobil Pluss, de aller fleste uforutsette skader og hendelser som kan oppstå.
– Du får blant annet veihjelp og feriegaranti. Forsikringen dekker også skader på motor, girkasse og tilhørende elektronikk. I tillegg dekker vi fuktskader på bobil eller campingvogn i opptil 15 år etter at den ble kjøpt som ny. Dette forutsetter en årlig fukttest utført av forhandler eller verksted, sier Fleinsjø.
Pass på propananlegget
I tillegg er det en del utstyr og rutiner som må være på plass. Disse er viktige for sikkerheten både under kjøring og når bilen/vognen er parkert.
– Propan er en anvendelig gass som blant annet gjør det enkelt å oppbevare og lage mat. Samtidig kan gassen være livsfarlig. Den kan eksplodere eller føre til brann. Men først og fremst advares det mot kvelningsfaren som oppstår ved ufullstendig forbrenning av propan, opplyser Hokholt Engh.
I tillegg til å være nøye med ettersyn og vedlikehold av gassapparatet, bør du skaffe deg en alarm som varsler gass. En CO-detektor er også en god forsikring, mener Hokholt Engh.