Viktig å beskytte hestens bein. Lær deg å bandasjere riktig. Hvis ikke kan det bli store skader
Det finnes flere ulike typer av bandasjer og benbeskyttere for hester. Det er viktig å bruke de på korrekt måte og ved korrekte tilfeller. Blir det feil kan bandasjen gjøre mye større skade enn nytte.
I stallen, under trening eller ved transport kan du bruke bandasjer for å gi hestens ben beskyttelse eller som støtte for ledd og sener. En annen grunn til å bruke bandasjer kan være for å varme eller kjøle av bena.
– Bandasjer er også meget bra for å holde tilbake hevelser, sier Agrias veterinær Charlie Lindberg.
Ettersom bandasjer former seg så bra etter hestens ben gir de svært bra støtte. Men det kreves at du trener på å bandasjere på korrekt måte. Hvis du er usikker på hvordan du skal gjøre bør du spørre noen som kan.
Bandasjer passe stramt
Bandasjene skal alltid være tørre og rene og under de skal det finnes bandasjeunderlag som skal ligge glatt mot hestens ben. Bandasjen skal ha et jevnt trykk og både bandasjeunderlaget og bandasjen skal ligge i samme retning.
Det vanskeligste er å snurre bandasjen passe stramt rundt hestens ben. Sitter bandasjene for stramt kan de trykke på hestens følsomme piper og skade senene. Og sitter de for løst gjør de ingen nytte og kan til og med forårsake en alvorlig ulykke hvis de skulle løsne.
– Jeg har sett forferdelige eksempler på bandasjer som har falt ned, gitt brannskader eller trykt på hestens ben, forteller Charlie.
Bandasjer for ulike formål
Det finnes flere ulike grunner til å bandasjere hestens ben. For trening finnes spesielle bandasjer der halve bandasjen er elastisk og resten er uelastisk. De skal brukes som beskyttelse og støtte og snurres fra koden opp til kne eller hase.
En annen type av bandasjer er stallbandasjer. De er litt bredere enn treningsbandasjene og oftest laget i et tykkere materiale som ikke er like elastisk. Stallbandasjene er til for å gi støtte og beskyttelse og snurres fra kronranden og opp til kne eller hase. Også under disse skal bandasjeunderlag alltid brukes og de får gjerne stikke ut noen centimeter over og under bandasjen.
– Stallbandasjer er bra fra et skadesynspunkt og beskytter hesten fra å tråkke på seg, sier veterinær Charlie.
Han synes likevel ikke at man skal bandasjere hesten ben uten grunn.
– Jeg er generelt positiv til å bandasjere hesters ben men hvis du ikke vet hvorfor eller om hesten ikke har et problem kanskje du skal la være, sier Charlie.
Benbeskyttere alternativ til bandasje
For den daglige treningen er benbeskyttere enklere å bruke og holde rene enn bandasjer. Benbeskyttere finnes i alle mulige materialer og for ulike behov. Den vanligste modellen er stryksokker som brukes for å motvirke skader som hesten kan få av å slå bena mot hverandre. Kopper beskytter hesten fra å tråkke på sin egen balle, kronrand eller hov.
Å bruke spesielle beskyttere eller tykke bandasjer når du transporterer hesten din er veldig viktig for at den ikke skal skade seg selv. I transporten bør også hestens hale være bandasjert eller beskyttet med en spesiell halebeskyttelse.
Fra Agria.no