Høsten er en fantastisk tid for fluefiskere
Hør hva fluefiske-spesialister Mathias Lilleheim sier
Mange hobbyfiskere lever fremdeles i den villfarelse at sommeren er den eneste årstiden man skal fiske. -Tull, sier e-tv.no sin fluefiske-spesialist, Mathias Lilleheim - og ønsker høsten hjertelig velkommen.
Gjennom resten av året skal man så bearbeide lengselen etter den påfølgende sommersesongen som best man kan, noe som for mange handler om dype ørelappstoler, knitrende peisbål, dyr whisky og mange timer nedsunket i ulike grader av ettertenksom melankoli.
Vel, sånn er det ikke.
Sjøørret i saltvann - Kystfiske
Høsten er en fantastisk tid for alle som elsker å fiske med flue. De fleste vet at vårmånedene er «høysesong» for sjøørretfisket i saltvann, men færre er klar over at høsten er minst like god. De mest ihuga fisker gjennom hele året, nesten uansett vær og temperatur.
Stadig flere har oppdaget gleden ved å jakte sjøørret i saltvann. Norge kan skilte med en eventyrlig kystlinje og sjøørreten er, i motsetning til laksen, programmert til å holde seg i nærheten av elva/bekken den ble født i, og skal vende tilbake til, når trangen til videreføring av «slekta» melder seg. En sjøørret er rett og slett en brunørret som har vandra ut i saltvann.
Her er et par fakta omkring hva vi skal se etter når vi skal fiske etter sjøøretten:
- For å kunne kontrollere både temperatur og det å leve i saltvann, må sjøørreten stort sett befinne seg på relativt dypt vann. Ofte velger den dyp på pluss/minus 20 meter.
- På 20 meter er det lite mat for sultne sjøørreter. De må inn på langt grunnere vann for å kunne fråtse i små reker, krepsdyr, tanglopper, børstemark og, ikke minst, ulike varianter av småfisk (f.eks. tobis). Her snakker vi om dyp fra under halvmeteren til 2-3 meter og gjerne der bunnforholdene er varierte. Begrepet «leopardbunn» er velkjent i sjøørretmiljøer (variert bunn, lyse områder med mørkere «flekker»).
- Let etter områder der det er grunner med variert bunn og mattilgang, men der det ikke er langt til en marbakke ned mot et dyp rundt 20 meter. Avslapning, temperaturregulering og saltvannskontroll på dypet og kort vei opp til grunna med tilstrekkelig mat. Så handler resten om å treffe tidene når måltidene skal inntas på grunna. Det er da mulighetene for fangst åpenbarer seg.
Snørevalg
De aller fleste velger såkalte Intermediate (relativt saktesynkende) snører for dette fisket, men ingen regel uten unntak. Noen sverger til flytesnører og andre til snører som synker litt mer. Velger du et Intermediate-snøre er du uansett «innafor». Varier hvordan du trekker inn flua. Varier mellom korte og lange, mellom raske og langsomme og legg inn pauser underveis. Ofte tar fisken i en av disse pausene, så være hele tiden på vakt. Ulike imitasjoner krever ofte ulike inntrekksrytmer. Tenk også på at du trekker flua nesten HELT inn etter hvert kast. Sjøørreten har en tendens til å bli med innover og kan bite når flua bare er et par meter unna deg.
De fleste sportsbutikker selger fluer for dette fisket, men finnes det en spesialbutikk i nærheten vil det alltid være en fordel å reise dit. Ekspertråd skal man aldri kimse av.
Høsten er høysesesong for fluefiske etter harr
Alt for mye av ferskvannsfisket med flue er relatert til brunørret. Vi har allerede fjernet laks og sjøørret fra dette «regnestykket», ettersom disse er anadrome (går på næringssøk i saltvann og gyter i ferskvann).
Det er selvfølgelig mulig å fiske brunørret gjennom tidlig høst, men ettersom ørreten gyter på senhøsten er den ofte fredet utover høsten. HARREN derimot, gyter på vårparten, og er bitevillig gjennom hele høsten. Jeg har opplevd å få stor harr på tørrflue i minusgrader en solrik desemberdag, men september og oktober er spesielt fine måneder for høstlig harrfiske. Sjansene for godt fiske er enda større om man behersker ulike varianter av nymfefiske (fiske med imitasjoner av insektstadier under vann før disse forvandles til vingede insekt og forlater vanntilværelsen.
Et flytesnøre er et godt utgangspunkt for harrfiske med flue. Det finnes i tillegg ulike spesialoppsett for effektivt nymfefiske, men det kan dere få mer info om på nettet eller i spesialbutikken.
Det er også viktig å informere om at harren ikke er like utbredt som brunørreten. Et viktig område er Østlandet og mange reiser til elver som Glomma, Renaelva og Trysilelva for å fiske harr. Harren finnes også i mange elver og vann i ulike deler av Nord-Norge. Vestlandet og Sørlandet er derimot mer sparsommelig utstyrt med denne fiskearten.