La barn og hund bli godt kjent med mye kjærlighet,.
La barn og hund bli godt kjent med mye kjærlighet,.

Hund og barn: 6 gode råd

Publisert Sist oppdatert

Passer hunder og barn sammen? Ja! De får ofte et utrolig godt forhold, bare man er flink til å ta noen forhåndsregler. Her får du 6 nyttige råd.

Det er en del ting du skal tenke på som forelder dersom du vurderer å kjøpe hund.

1. Den enkelte hund, ikke rasen

Hvorvidt hunden passer med barn avhenger av individet, og ikke primært av rasen du velger. Valper er ofte lettere å gjøre "barnevennlige", da de kan trenes og formes fra starten av. Skal dere derimot ha en omplasseringshund er det viktig å høre om den er vant til og trives sammen med barn.

2. Ikke la små barn og hunder være sammen alene

Et lite barn har ikke mulighet til å forstå hundens grenser og hva man ikke skal gjøre. For å unngå at barnet trekker i ørene, jager eller forstyrrer hunden, må det være en voksen til stede.

Det samme gjelder ovenfor hunden, som kan komme til å skade barnet med klør eller tenner ved et uhell. Tilvenning må skje gradvis, og de må bli kjent og akseptere hverandre.

3. Du som forelder er alltid ansvarlig

Et barn kan ikke være fullt ansvarlig for en hund. Ansvaret ligger alltid hos de voksne. Det er viktig å sikre at hundens behov for stell, mosjon, oppmerksomhet, kjærlighet og tålmodighet er oppfylt.

Dersom barna er store og modne nok, kan de gjerne hjelpe til med å fôre og gå turer, men det er til syvende og sist de voksnes ansvar at alt foregår på en trygg og god måte.

Barn og hund som hygger seg sammen.
Barn og hund som hygger seg sammen.

4. Tilbring tid sammen

Det er viktig at barnet får lov til knytte bånd med hunden. Ta dem med på turer, la dem bli med å lære triks og hjelpe til med daglig stell. Dette er med på å bygge relasjoner mellom hunden og barnet.

Skal dere på hundekurs? Spør om barnet kan få være med!

5. Hundespråket

Det er viktig at barnet lærer seg hundespråket og vet når man skal la hunden være i fred – som når den spiser og sover. Det samme gjelder hvordan man skal klappe og kose med hunden. Videre er det viktig at hunden lærer hvordan den skal oppføre seg ovenfor barnet, for eksempel at den ikke skal hoppe eller stjele mat fra barnet.

6. Tillit og kjærlighet = langt og godt vennskap

Jo mer kjærlighet og forståelse barnet har ovenfor hunden, desto enklere blir det å skape tillitsbånd.

En hund i hjemmet gir ikke bare glede og kjærlighet tilbake, men kan ha en positiv innvirkning på den fysiske og psykiske helsen til alle i familien.

Gjennom omgang med dyr kan barn lære seg å ta ansvar og vise respekt. Dette kan bidra til en god utvikling av empati og omsorgsevne.

Tekst: Agria.no

Powered by Labrador CMS