Så glad blir man nåpr man er historisk: Ragne Wiklund på pallen som aller første norske jente i et internasjonalt mesterskap sammenlagt.
Så glad blir man nåpr man er historisk: Ragne Wiklund på pallen som aller første norske jente i et internasjonalt mesterskap sammenlagt.

JaAAAA! Endelig!

Publisert Sist oppdatert

HAMAR, VIKINGSKIPET: Jaaaa, endelig. Det nederlandske hegemoniet i skøyter har endelig fått konkurranse. Og det står først og fremst en 20-åring fra Nord Odal for. Sander Eitrem er fremtidens fort norsk skøytesport – og han drar andre med seg. Som unggutten Peder Kongshaug og en hel haug med talenter. Pluss Ragne Wiklund som tukter de nederlandske løperne på de lengste distansene. I dag var Ragne Wiklund historisk.

-Jeg tror jeg kan vinne, sa Sander til e-tv.no i går. Vi trodde på det han sa. Med den neste raskeste 500 meteren i karrieren og seier på 5000 meter viste han at både hurtighet og utholdenhet var på plass. Med den kombinasjonen knuste han Patrick Roest på 1500 meter. Nederlenderen fikk det aldri til å stemme. Kaos fra første skøytetak. Og da Sander viste styrke på siste vekslingsside, måtte Roest rett og slett reise seg opp og la nordmannen kryss foran. Han ble rett og slett forbigått.

-Jeg er i mitt livs form, fortsatte Sander. Og ledet i sammendraget før 10000 meteren.

-Men Sander er jo ingen milløper, sa Edel Therese Høiseth. Hun viste til Sanders dårlige løp i Calgary i verdenscupen før jul.

-Samme rakker´n tenkte jeg. For en løper. For en ung skøyteatlet. For en fremtid for norsk skøytesport.

På 10000 meteren fulgte han Patrick Roest til døra. Roest vant knepent i sammendraget men vi har en sølvgutt som fikk med seg to distanseseire. Rått.Men hva går det av folk?

Spørsmålet er dessverre altfor relevant. Under helgas EM i Vikingskipet var det glissent på tribunene. Mange klaget over den høye inngangsprisen. Joda, det er et poeng. Men hadde de norske løperne vært kjente nok, hadde folk strømmet på. Festen fikk vi likevel. Publikum bart Sander rundt banen med sine jubelbrølene og fikk se at han ledet etter tre distanser. Og med den avsluttende duellen i siste par på mila ble det spennende helt til slutt. Deilig.

Trenerene kastet seg rundt halsen på Ragne Wiklund etter sølvmedaljen sammenlagt og to distanseseire.
Trenerene kastet seg rundt halsen på Ragne Wiklund etter sølvmedaljen sammenlagt og to distanseseire.

HISTORISK

Og så har vi Ragne Wiklund. Best på 3000 meter. Best på 5000 meter. Og sølv sammenlagt. Det siste er historisk. Vi har aldri hatt en kvinne på pallen i EM sammenlagt før. Hun er verdens beste langdistanseløper på skøyter. For et kort å ha i ermet når det skal deles ut gullmedaljer i kommende VM og OL enkeltdistanser. Samtidig er hun og Sander ganske like som typer. Rolige, beherskede, ydmyke, høflige – og fandenivoldske når de er på isen. Jadddda!!

Nå gjelder det både for skøyteforbundet, for sponsorene, for løperne å smi. NÅ! Skøytejernet er glovarmt at det holder. Det norske sports-publikummet fortjener det som skøyte-nerdene har skreket etter de siste 20 årene. Mer skøyter på nasjonal kringkaster. Og dette sier jeg ikke for å sjikanere TV3 og Viasat – som rent TV-faglig gjør dette på et skyhøyt nivå. De mangler bare distribusjonsflatene for at skøyteløperne skal bli rikskjendiser. Det må det til en kringkaster som har egen nettavis, egne sportsnyheter linjært – og en basis i nok antall seere. Når rettighetene skal reforhandles på ettersommeren håper jeg at både TV2 og NRK kjenner sin besøkelsestid. De må nemlig aldri glemme at skøytesporten ligger dypt forankret i den norske idrettsjelen. Og nå har vi stjernene som kan begeistre.

Powered by Labrador CMS