Berit Kjøll og Idrettsforbundet visste om antidopingkrisen i tre år før de varslet.
Berit Kjøll og Idrettsforbundet visste om antidopingkrisen i tre år før de varslet.

Kjempetabbe av Berit Kjøll og NIF

Publisert Sist oppdatert

Kjempetabbe av Berit Kjøll og Norges Idrettsforbund. Allerede for tre år siden var idrettsforbundet klar over antidopingkrisen som er avdekket den siste uken, melder NRK. Særforbundene ble varslet først i sommer.

NRK har fått tilgang til en rekke brev og eposter som viser at Norges idrettsforbund (NIF) kjente til problemene allerede i mai 2019.

I et brev til Kulturdepartementet ba NIF og Antidoping Norge (ADNO) om en avklaring rundt dopingtesting av personer uten 18 år, uten foreldrenes samtykke. Det er denne problemstillingen som i verste fall kan føre til at Norge stenges ute fra internasjonale mesterskap og kan bli nektet å være arrangør.

Brevet til departementet var signert daværende generalsekretær Karen Kvalevåg i NIF og daglig leder Anders Solheim i ADNO.

Tirsdag ble det kjent at idrettspresident Berit Kjøll verken informerte særforbundene eller idrettsstyret om krisen før den ble omtalt av NRK denne uken. Tirsdag sa hun at hun informerte idrettsstyret så raskt det lot seg gjøre.

Kjøll innrømmer at forbundet først ble klar over konsekvensene av saken i juni i år, selv om problemstillingen rundt foreldresamtykke og testing av mindreårige har vært kjent i flere år.

– Antidoping Norges vurdering om deres compliance, og mulige konsekvenser, gjorde de oss kjent med under utarbeidelse av vårt felles brev til Kulturdepartementet, sendt i juni 2022, skriver Kjøll i en epost.

Antidoping Norge frykter at de kan bli såkalt non-compliant allerede ved årsskiftet.

Powered by Labrador CMS