3D illustrasjoin av tarmsystemet

HELSE

Med 5G kan sykehuset sjekke tarmen din for kreft - mens du er hjemme

3D illustrasjoin av tarmsystemet

Ved hjelp av 5G og en pille gjør forskere det enkelt å sjekke tarmen hjemmefra. Å oppdage tarmkreft tidlig er viktig.

Vi er oppe i tredje etasje på elektrobygget på NTNU, ikke et sted du vanligvis forbinder med forskning på kreft og medisinsk utstyr.

Men den lille grønne pillen som forsker Ali Khalegi holder mellom tommel og pekefinger kan om få år bli et viktig verktøy for å oppdage og forebygge kreftsykdom.

– Tarmkreft er den nest mest utbredte formen for kreft i verden, både for kvinner og menn. Det er om å gjøre å oppdage polypper i tarmen tidlig, sier professor Ilangko Balasingham ved Institutt for elektroniske systemer ved NTNU.

Forsker Ali Khalegi med pillen, og professor Ilangko Balasingham.
Forsker Ali Khalegi med pillen, og professor Ilangko Balasingham.

Den lille grønne pillen som NTNU-forskeren holder i hånden inngår i forskningsprogrammet 5G-HEART 5G Health . Dette tar i bruk 5G-nettverksteknologi i alt fra medisinsk utstyr til overvåking av oppdrettsfisk.

Og går det slik forskerne i Trondheim vil, kan alle og enhver over 55 år snart få muligheten til å stifte bekjentskap med pillen.

– Vanligvis må vi på sykehus for å foreta en undersøkelse av tarmen, såkalt koloskopi. Det er noe mange kvier seg for å gjøre, og har du ikke plager velger du gjerne å la det være, sier Balasingham.

Dagens utbygging av 5G-nettet og nyutviklet signalteknologi åpner nå for muligheten til å gjøre dette selv hjemmefra. Forskerne ved NTNU har utviklet en metode for å overføre datasignaler fra kapselen mens den er inne i kroppen, uten at det belaster kapselens batteri.

– Slike pillcams finnes allerede, men de har hatt en del svakheter og brukes ikke veldig aktivt i Norge. Et problem har vært at de har måttet bruke batterikapasitet til å overføre videobildene til en ekstern enhet. Vår kapsel trenger ikke bruke batteriet til dette. I stedet brukes energien til å øke bilderaten og lysforholdene, og på den måten gi bedre oppløsning og detaljgrad til videofilmen som pillen leverer. Pillen beveger seg jo gjennom tarmen, og da er det om å gjøre at den ikke overser noe fordi den tar for få bilder på veien, sier Balasingham.

Powered by Labrador CMS