Nå må dere passe på:

Varm bil og innestengt hund kan fort bli skjebnesvangert.
Varm bil og innestengt hund kan fort bli skjebnesvangert.

Nå er tiden her: Sol, bil - og hund = DØD

Publisert Sist oppdatert

Nå er det den tiden igjen: Sterk sol, varme, bil – og hund. Hver eneste sommer dør hunder en grufull død i en bil hvor eieren ikke skjønner faren. Kroppstemperaturen regulerer hunden ved å pese, via slimhinner i snuten, tungen og i munnen.

Joda, hunden har svettekjertler sånn som oss, men de er i mindretall og er kun på tredeputene på poten. Å dø av heteslag i en bilø er en langsom pinsel før kroppen kollapser. O. Men: du skal også være forsiktig når det er varmt ute og dere skal ut på treningstur. Det er nemlig ikke slik at hundene tåler alt.

Så fort blir bilden varm: Fra NAF

Temperaturen ute var 24 grader den dagen NAF testet hvor fort det bli glovarmt inne i en bil som står parkert ute i sommervarmen. Videobildene fra testen viser at det ikke tok lang tid før varmen inne i bilen begynte å bli ubehagelig.

- I løpet av bare 5 minutter var temperaturen steget til 34 grader inne i bilen. Etter 10 minutter var det over 37 grader. Etter en halvtime var det over 44 grader varmt i bilen. Da hadde temperaturen inne i bilen steg med 20 grader i forhold til utetemperaturen, forteller Ryste.

Disse tegnene skal du se etter:

De tidlige tegnene: intens pesing, sikling, urolighet, høy puls, samt røde og tørre slimhinner.

Mer alvorlige tegn: hunden sjangler, kollapser, ikke orker å reise seg, pustevanske, blodig diaré og oppkast.

Svært alvorlige tegn på heteslag: hunden går i sjokk og blir bevisstløs.

Dersom du tror at hunden din har heteslag er det best å kontakte veterinær.

Det er likevel noen ting du som hundeeier kan gjøre for å hjelpe hunden din.

Dette kan du gjøre selv:

Det første du må gjøre er å senke kroppstemperaturen . Tlby kaldt vann å drikke. Holde hunden i ro. Kjøle ned kroppen med kaldt vann, men IKKE iskaldt vann.

Mål temperaturen til hunden. Overstiger kroppstemperaturen 42 grader begynner det å skje alvorlige forandringer med kroppens proteiner og celler. Dette kan føre til død. Mål hundens temperatur omtrent hvert 5 minutt til den ligger på 39,5 grader. Så lenge pelsen er våt vil hunden kjøles ned.

Noen raser er mer utsatt for heteslag. Hunder med kort snute, eller hunder med tykk pels er spesielt utsatt.Hunder som er overvektige, eller som har hjerte- og respirasjonsproblemer er også i faresonen.

Powered by Labrador CMS