Sportssjef for lengdeløp i skøyteforbundet, Petter Andersen, går nye veier for at vi igjen skal bli verdens beste skøytenasjon.
Sportssjef for lengdeløp i skøyteforbundet, Petter Andersen, går nye veier for at vi igjen skal bli verdens beste skøytenasjon.

Ny sportssjef innfører teknologisk revolusjon hos norske skøyteløpere

VIDEO: Hollandsk professor hjelper nordmennene til å bli verdens beste

Publisert Sist oppdatert

En hollandsk professor har skapt teknologisk sensasjon hos de norske skøyteløperne. Sportssjef Petter Andersen går nye veier for å gjøre norske løpere enda bedre.

Professor Jeroen van der Eb har hjulpet oss masse. Via å sette sensorer på skøytene til løperne, får vi mye svar. Vi kan måle styrken i skyvet, om hvor lenge begge skøytene er i isen samtidig, vinkelen på skøytejernet i isen samt alt av akselerasjon og helninger på skøytene. I løpet av to uker på isen i sommer, har vi fått mange svar på hvor vi står, forteller Andersen til e-tv.no. Han forteller at sensorene, som forøvrig Hollenderen lager og 3d-printer selv, måler såpass mye at det blir for omfattende å ramse opp alt.

-Som den skøytenerden jeg er, tror jeg dette vil gjøre oss til bedre løpere rett og slett fordi vi kan justere teknikken i mer optimal retning, sier Andersen.

Sensorer i isen på Hamar

I Vikingskipet på Hamar ligger det også mange sensorer allerede i isen som ikke har blitt utnyttet. Også dette jobber Andersen med for at de skal få enda flere svar. Det ligger mange følere i isen som måler passeringspunkter.

-Disse kan fortelle oss hvor løperne kan skyte fart, hvor de sakker av – og dette igjen gir oss pekepinn på hvor vi må styrke teknikken for at de skal optimalisere farten, forteller Andersen som presiserer at det ikke lenger er nok at trenerne kun står med stoppeklokke under øktene.

-Det blir litt gammeldags, sier Andersen som også forteller at de i løpet av sommeren har benyttet vifter rundt banen for at løperne skal kunne gå med enda større fart.

Vifter rundt banen

-Dessverre har vi ike is tilgjengelig 12 måneder i året. Og således kan vi ikke forvente at iskvaliteten på treningene er maksimale. For at løperne likevel skal kunne kjenne på toppfarten, har vi montert vifter som gir medvind rundt banen. I sommer hadde vi 11 vifter plassert rundt banen på hamar, forteller Andersen.

Powered by Labrador CMS