Søte er de, men det er mange ting å tenke på når man får en ny valp i huset.
Søte er de, men det er mange ting å tenke på når man får en ny valp i huset.

ny Valp? Her er det noen gode råd

Publisert Sist oppdatert

Sakl du skaffe deg ny valp? Eller har du akkurat skaffet deg en liten kompis i huset? Da er det mange ting du skal tenke på. Grunnlaget man legger når valpen er liten har stor betydning for hvordan hunden blir når den er eldre. Her er det noen gode tips.

1. Ro og fred for nykomlingen

Det er sikkert mange som har lyst til å komme på besøk for å hilse på den lille, for hvem elsker vel ikke å kose med et sånt nydelig lite vesen? Prøv allikevel å holde besøkene på et minimum helt i starten. Nå trenger valpen tid til å bli kjent med dere i familien og utforske det nye hjemmet sitt og uteområdet rett utenfor.

Når valpen virker trygg på dette, er det lurt å starte med sosialiseringstrening. Valpen bør få møte og få gode opplevelser med både barn, ungdom, voksne, eldre og ikke minst andre greie hunder.

Mange foreldre lar små barn leke med valpen. Det kan ofte være feil. For barn blir det lille nøstet for en lekesak og vil bli behandlet ditto. En ting er at valpen kan bli skadet. Et annet element er at den kan bli redd for barn på samme størrelse, noe som gjør at den kan utvikle aggresjon mot barn når den blir eldre. Her er det viktig å passe på samt sette grenser for barnet.

For mange barn blir valpen et leketøy. da er det viktig å passe på.
For mange barn blir valpen et leketøy. da er det viktig å passe på.

2. Trene på å bli husren

Valpen må trenes opp til å gjøre sitt fornødne utendørs og ikke midt på det fineste gulvteppet du har. Det er individuelt hvor langt tid det tar å trene valpen til dette, men husk å være tålmodig og regn med uhell.

Det er lurt å legge bort alle gulvtepper for en periode, og bære valpen rett ut etter den har spist, drukket, sovet eller lekt. Aldri straff en valp som har gjort fra seg inne, men husk å rose når det havner på rett plass.

Hvis du tar valpen på fersken når den gjør fra seg, si et bestemt nei og bær den rett ut slik at den kan fortsette å gjøre fra seg ute. Et nei har ingenting med straff å gjøre men er en kommando som valpen bør lære seg så fort som mulig.

3. Når valpen biter

Alle valper biter fordi det kan klø i munnen og fordi det er slik valper utforsker verden på, akkurat som babyer gjør! Dette vil bedre seg etter hvert. Noen har følgende råd: Avlede valpen med en leke, snu deg eller gå vekk fra valpen om den biter deg.

Det er imidlertid ikke feil å avlede - og så gi valpen ros fordi den slutter å bite deg. Valpetenner er utrolig skarpe og kan påføre deg sår dersom den biter hardt. Når valpen lærer seg betydningen av ordet nei, vil en slik kommando være på plass. Og når den adlyder, ros og belønning.

4. Hjemme alene-trening

Når valpen din har blitt trygg på dere og du ser at den trives i sitt nye hjem, kan du starte med hjemme alene-treningen.

Først kan du starte med at hunden er i et annet rom enn deg, adskilt av en trappegrind eller lignende. Start i det små og øk så tiden litt og litt.

Når dette går bra, kan du gå ut av hjemmet en kort tur for så å øke tiden litt og litt for hver dag. Husk – Ikke gjør noe stort nummer ut av at du verken går eller kommer tilbake.

5. Båndtrening

En valp vil nok først syns dette med bånd eller sele er et merkelig, kløende påfunn av oss mennesker. Også her må tilvenningen skje gradvis og du må smøre deg med et tykt lag tålmodighet.

I begynnelsen er det lurt å trene på å ha på halsbånd eller sele innendørs. Når dere skal ut på tur kan du følge etter valpen den aller første tiden. Etter hvert, når det kløende rare påfunnet ditt har blitt akseptert av den lille, kan du prøve å lokke valpen den retningen du vil.

Videre progresjon med å gå pent og ikke løpe av gårde kan så starte. Ikke glem å melde dere på et godt hundekurs!

6. Pass på valpemagen

Magen til valper er sensitive, og det er flere ting du kan gjøre for å forebygge magetrøbbel hos den lille propellen.

Det er lurt å bruke det samme fôret som valpen fikk hos oppdretteren. Hvis du etter hvert skal bytte fôr, bør du gjøre dette gradvis for å unngå urolig mage.

Ikke gi fete eller søte matrester og pass på hva valpen kan finne og tygge i seg i grøftekanten eller på gulvet hjemme.

Valper kan trenge veterinærhjelp dersom den får diaré eller oppkast, for de kan raskt bli veldig dårlige. Ha derfor lav terskel for å kontakte klinikk eller digital veterinærrådgivning.

Powered by Labrador CMS