Tunneltelt må barduneres og er lettere å ta med på tur enn kuppeltelt.
Tunneltelt må barduneres og er lettere å ta med på tur enn kuppeltelt.

Skal du på telttur i høst? Slik velger du nytt telt

Publisert Sist oppdatert

Det finnes en mengde telt – og telt som passer for de fleste og de fleste formål. Som regel er det en avveining mellom pris, vekt, kvalitet og funksjoner.Dersom du søker et telt som er superbillig og som du kanskje tror passer til alle sesonger og formål, kan vi slå fast med en gang: Det teltet finnes ikke. Du må finne ut hva du vil, hvor du vil og ikke minst hvilke årstid du skal bruke teltet.

I dag finnes det to typer telt: tunneltelt og kuppeltelt.

Tunnelteltet

Tunnelteltet er den mest populære typen. De er avlange i formen og er bygget med to til fire teltestenger som går tvers over teltduken i egne lommer som de skal tres inn i. Et tunneltelt må bli festet i bakken med barduner slik at det sår oppreist.

Fordelen med tunnelteltet er at du som oftest får et fortelt som er egnet til lagring utenfor soveteltet. Det kan også brukes til matlaging dersom det er ruskevær-. Et slikt telt tåler mye vind men husk at du må sette opp teltet med kortsiden mot vinden. Dersom du ikke gjør det, kan teltet oppleves som ustabilt. Det skal ikke være vanskelig å sette opp disse teltene.

Det finnes mange typer telt.
Det finnes mange typer telt.

Kuppeltelt

Kuppeltelt er selvstående telt og de har god takhøyde samtidig som de er stabile i vinden og tar mindre plass enn et tunneltelt. De kan brukes på steder hvor det ikke er feste i bakken, dvs på fjell eller svaberg.

I motsetning til tunnelteltet, har ikke kuppelteltet noe fortelt. Man må eventuelt lagre bagsjen inne i teltet hvor man sover. Mens kuppelteltet har inngang på front, har tunnellteltet inngang på siden.

Kuppelteltet kommer med en ytterduk som tres over innerteltet. På varme dager er den løse ytterduken lett å fjerne og den gir således bedre lufting uten at det blir kondens eller overoppheting.

Hva slags telt skal du velge?

Hvor mange skal på tur og hvor mange skal bo i teltet? Ja, dette er spørsmål du må stille deg når du skal velge telt. En grunnregel er at du skal velge et telt som er for en person mer enn de som skal overnatte. Noen ganger er det riktig å vurdere om man skal ha med to telt og ikke et. Ikke minst for familier er dette en viktig vurdering. Hvorfor? Fordi barna ofte sover lengre om morgenen enn foreldrene og at det hele således blir mer trivelig.

Noen ganger er det kjekt med to telt isteden for et. Bedre plass - og noen liker å sove litt lengre om morgenen.
Noen ganger er det kjekt med to telt isteden for et. Bedre plass - og noen liker å sove litt lengre om morgenen.

Vekt på teltet

Hvor mye teltet skal veie, er avhengig av om du skal gå langt med mye annen opp-pakning enn teltet eller om dere skal slå leir bare noen meter unna bilen. Du må også se an årstidene, terrenget du skal slå opp telt i, samt annen opp-pakning. Men å kjøpe et kostbart ekspedisjonstelt dersom du skal på en fisketur ved en skogsvann over natta, kan fort bli bortkastede penger.

Her er noen tips for hvilke telt du skal kjøpe:

Tunneltelt kjøper du dersom:

 • Du ønsker et stort fortelt (til bagasje og matlaging)

 • Du ønsker lavest mulig vekt i forhold til størrelse

Kuppeltelt kjøper du hvis:

 • Du ønsker god innvendig takhøyde

 • Du har behov for et selvstående telt

 • Om du ønsker best mulig utsikt fra teltet

 • Om du ønsker å enkelt kunne fjerne ytterduken

Andre ting du skal tenke på:

 • Oppbevaringslommer på innsiden

 • Ventilasjonsmuligheter

 • Opphengs-/ tørke muligheter inne i teltet.

 • Innvendig høyde

 • Sjekk at bredden/lengden på liggeunderlagene passer i teltet

Helt til slutt har vi det vi mener er et godt råd: Har du mulighet, så spenn alltid opp en tarp eller presenning over teltet. Det vil fungere som en markise når solen skinner, og gjør det mulig å pakke sammen et nesten tørt telt etter en regnværsnatt. GOD TUR.

Powered by Labrador CMS