Finne riktig leirplass er viktig.
Finne riktig leirplass er viktig.

Slik finner du den beste leirplassen

Publisert Sist oppdatert

Hva skal du lete etter når du skal finne deg en leirplass for overnatting ute? Det er flere viktige faktorer. Vi gir deg noen tips når du skal ut i skog og fjell på høsten.

God planlegging av turen er viktig. Sjekk gjerne ruten du skal gå og se deg ut gode områder for en leirplass i forhold til dagsturen.

Flatt og tørt

Først er det viktig å finne et område som er flatt og tørt. Dersom man bruker kart eller GPS kan man se terrenget via disse hjelpemidlene og søke mot den riktige leirplassen. Således bruker man kartets høydekurver. Hvis det er langt mellom kurvene betyr det at det er rimelig flatt.

I ly for vær og vind

Dernest er det viktig å finne steder som er i ly for vær og vind. Husk at vindforholdene kan snu i fort i fjellet og man er mer eksponert for været her enn under tregrensen. Det beste er å finne en plass som er i ly for vinden fra alle kanter. Kartet kan brukes for å finne bakker eller fjellsider som kan gi ly. Store steiner eller overheng fra fjell er også greit å se etter.

Bål og brensel

Dersom man skal tenne opp bål og ha det varmt ut over kalde kvelder, bør man se etter områder med god tilgang på brensel. Dette er selvfølgelig enklere under tregrensen enn på snaufjellet. Dersom man har kapasitet og ekstra lasteevne, og beveger seg fra tregrensa og opp i fjellet, kan man frakte med seg brensel for å være sikret bål.

Legg gjerne leirplassen til sted hvor det er tilgang på vann – enten fra en bekk eller et lite skogs/fjellvann.

Organiser leirplassen

Leirplassen skal organiseres. Det betyr at man deler opp leirplassen i bestemte funksjoner som soveplass, bålplass og kanskje en samlingsplass dersom man er flere på tur. Doplass er også viktig å tenke på når man slår opp leir.

Bålplassen bør ligge i god avstand til teltet. Er bål gir mye gnister og kan fort ødelegge duken på teltet. Vær oppmerksom på at enkelte telt kan ta fort fyr mens noen er mer motstandsdyktige. Dette er dog ingen sovepute for at bålet kan flyttes nærmere. Ved båltenning skal man tenke på slitasje i naturen. Samle stein for å lage en god bålplass ved å lage en bålsirkel. Samtidig minsker dette faren for brann.

Gå på do

Dersom man er flere på tur, er doplassen – eller latrinen viktig. Husk at den bør ligge et godt stykke fra leiren og at den graves igjen når man er ferdig på stedet og forflytter seg.

God planlegging og organisering gjør turopplevelsen bedre. Og husk å rydde leirplassen etter deg. Det kommer andre som kanskje vil slå leir på samme plass. GOD TUR.

Powered by Labrador CMS