Når kjæledyret dør

Sorgen når kjæledyret dør er like stor som å miste et familiemedlem

Nordmenn elsker dyrene sine og mange anser det som et fullkomment medlem av familien. Når dyrene våre dør føles det for mange likt eller nesten på samme måte som å miste et familiemedlem, viser en undersøkelse av Agria Dyreforsikring.

Hundene og kattene våre lever som regel mellom 10 og 15 år. Mange dyreeiere må dessverre ta avskjed flere ganger i løpet av sitt eget liv dersom de har flere dyr.

Sorgen og savnet

Før eller senere må dyreeiere ta den vanskelige beslutningen om å gi slipp på dyret sitt eller opplever at det dør. Dette fører til dyp sorg og savn.

Rundt 70% av hunde- og katteeierne som var med i undersøkelsen, hadde opplevd å miste et dyr.

Nesten alle følte sorg, i ulik grad, når dyret døde. Over en av fire syns det var like smertefullt å miste hunden eller katten sin som å miste et familiemedlem. Omtrent samme prosentandel sa at det var veldig hardt, men ikke helt det samme som når en nær person går bort.

– Det er sterke følelser som oppstår og savnet kan bli veldig stort når man mister et dyr. At mange sammenligner det med å miste et familiemedlem er et tydelig tegn på hvor mye dyrene betyr for oss, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Den vanskelige beslutningen

Når må den vanskelige beslutningen om at dyret skal få slippe tas? Når det ikke lenger finnes behandlingsmetoder som kan lindre dyrets smerte, eller når det ikke lengre kan leve et naturlig liv mener de aller fleste. Bare 6 prosent svarte at de mener at dyrene alltid skal få dø naturlig.

– Det virker som de aller fleste er enige om at dyrene ikke skal leve med smerte, men også at de skal kunne leve ut sine naturlige behov, sier Broholm Einarsen.

De fleste hunder og katter tar sine siste åndedrag hos veterinæren der de blir avlivet av en veterinær med dyreeierne til stede, eller at veterinæren kommer hjem til dem.

– Når veterinæren avliver dyret i hjemmet kan det øke trygghetsfølelsen og skape ro hos både dyr og dyreeier under den siste stunden. Spesielt for de dyrene som er redde for å gå til veterinæren, råder Broholm Einarsen.

Ulykke og naturlig død

For katter er ulykker i trafikken eller fall fra høy høyde den nest vanligst måten å dø på.

Undersøkelsen viste at omtrent samme prosentandel hunder og katter dør naturlig, 21 prosent katter og 18 prosent hunder.

Tekst: Agria.no

Powered by Labrador CMS