Supertalenter på kortbane skøyter(VIDEO):

Tre norkse ungdommer satser mot OL i 20226 på kortbaneløp skøyter
Tre norkse ungdommer satser mot OL i 20226 på kortbaneløp skøyter

Ukjente ungdommer satser mot OL 2026

Publisert Sist oppdatert

Tre ukjente supertalenter på skøyter har i en alder av 15-16 år forbauset en hel skøyteverden med aldersrekorder og fantomtider i verdensklasse på langbane. Men satsingen fokuseres på kortbane og OL 2026. Ungdommene Miika Klevstuen, Eirik Andersen og Fredrik Pedersen er allerede kanskje verdens største talenter.

Kortbane foregår inne på en hockeybane. Mens skøyter på langbane har 400 meters runder, er kortbanene 111 meter. Dette er en risikoidrett og derfor har utøverne på seg kuttsikre drakter under trikoten pluss beskyttelses-puter. Det er spektakulært og ser mye mer fartsfylt ut i virkeligheten enn på TV.

Begynte da de var unge

-Vår satsing på kortbane har vart noen år og vi har startet med yngre løpere. Nå er de fleste rundt 16-17 år. De største miljøene er Oslo, Trondheim og Skien, sier sportssjef i Norges Skøyteforbund, Petter Andersen. Han fortsetter:

-De fleste løperne kombinerer både kortbane og langbane. Det ser ut til å virke veldig bra, sier Petter Andersen. Hans sønn, Eirik, er en av de tre som det satses på.

Også på langbane har de tre guttene virkelig gjort seg bemerket denne sesongen.

Miika Klevstuen gjorde 36.13 på 5000 meter som 15-pring.
Miika Klevstuen gjorde 36.13 på 5000 meter som 15-pring.

36.13 på 500meter

Miika Klevstuen, Oslo Skøyteklubb, satte ny aldersrekord i 15-års klassen på 36.13 under et skøytestevne i Heerenveen for et par uker siden. Dette er en av de aller beste tidene i verden i denne aldersklassen gjennom alle tider.

-Vi lærer jo å gå svinger på kortbane og det har vi virkelig igjen for når vi har siste indre. Men det er OL i 2026 som er det store siktemålet, sier Miika til TV2.

Rekrutteringen i orden

-Dette er en vanvittig god tid. Hva dette kan bli til i voksen alder, aner vi ikke, men det ser ut til at vi har rekrutteringen i orden, forteller Petter Andersen.

Også de andre gutta har gått fort på langbane. Petters sønn, Eirik Andersen, har 1.53,6 på 1500 meter og har vært nede på 3.58 på 3000 meter. Med disse tidene hevder han seg også på seniornivå i Norge. Han tok forøvrig bronsemedaljen under NM fellesstart i november -for seniorer.

Men alle gutta sliter med valget, kortbane eller langbane:

Eirik Andersen
Eirik Andersen

-Ja, jeg er usikker, sier Eirik Andersen. Han er kanskje av de mer utholdende gutta med gode tider på mellom og langdistansene. Foreløpig synes han at begge grener er like spennende.

Ikke siden 1994

-Dette er veldig talentfulle gutter. Jeg er helt sikker på at de vil få veldig gode resultater i årene som kommer. Og ekstra morsomt er det hvis de klarer å kvalifisere seg til OL i 2026. Det har ikke skjedd siden 1994, forteller Einar Agdestein som er landslagstrener for kortbaneløperne.

Utstyret er også annerledes. Skøytene på kortbane har litt kortere stål samtidig som at skoen er høyere. Slik må det være for at de skal klare svingene på den 111 meters lange banen.

Fredrik Pedersen.
Fredrik Pedersen.

Fredrik Pedersen går i 16 års klassen. Han seniorklassen på kortbane i fjor foran rivalen Miika Klevstuen som da tok sølv.

-Det er jo morsomt å bli satset på i så ung alder. Men man må være klar over at dette er en risikoidrett. Det går fort og faller man, kan det være farlig. At vi er så godt beskyttet gir jo en trygghet, men tro meg: At vi kan skade oss er det minste vi tenker på når vi trener eller går konkurranser. Da er det full gass, sier Fredrik Pedersen.

Einar Agdestein, landslagstrener.
Einar Agdestein, landslagstrener.

.

Powered by Labrador CMS