Jakob Ingebrigtsen etter at han tok sølvmedaljen bak vinner Jake Wightman i 1500m i VM i friidrett 2022 på Hayward Field i Eugene, Oregon.
Jakob Ingebrigtsen etter at han tok sølvmedaljen bak vinner Jake Wightman i 1500m i VM i friidrett 2022 på Hayward Field i Eugene, Oregon.

EVENSEN: -Slapp av Jacob. Det blir gull på 5000 meter

Publisert Sist oppdatert

-Slapp av Jacob. Det blir gull på 5000 meter. I et slikt felt er du, med grunnfarten du har i kroppen, en betydelig større favoritt i mine øyne på halvmila enn på 1500 meter.. Jeg gleder meg til å høre "Ja vi elsker" i Eugene.

Det er første gang på mange tiår man ser felt i VM på 1500 meter for menn som ikke er overbefolket av løpere fra Afrika. Dette kan verden takke familien Ingebrigtsen for. De har vist at det går an, at man kan være hvit og være i verdenstoppen både på mellom og langdistanse. Det har gitt hvite løpere troen på seg selv. Fem Europeerne på de fem første plassene på 1500 meter er rett og slett en sensasjon. Og utrolig morsomt. At det blir en brite som vinner 1500 meter var det kanskje ikke så mange som trodde på på før denne finalen. Det trodde Ikke Jacob heller.

-Jeg dreit med ut, sa jacob og var særdeles misfornøyd med sølv. Det sier alt om denne karens ambisjoner. Men i denne finalen så vi den lille mangelen hos Jacob Ingebrigtsen som ville gjort han til den perfekte 1500 meter-løper: Hurtigheten.

For en stund siden løp Jacob en 800 meter i Bergen. Det ble for kort for han. Her ligger mye av svaret på hvorfor han "dreit seg ut" og fikk "bare" sølv på 1500 meter. Hurtigheten er ikke god nok. Reelt sett burde han vært nede på 1.45-tallet på 800 meter og 47-tallet på 400 meter. Der er ikke Jacob. I VM-finalen passerte han 800 meter på 1.52.04. Når en raskere løper har like god utholdenhet og stayerevne på de siste 100 meterne som løpsfenomenet fra Sandnes, går det ofte som vi så i denne 1500 meter-finalen. I følge Jacob MÅ det gå fortere underveis hvis han skal vinne en 1500 meter i et mesterskap, men her finnes det ingen fasit. Det er så mange variabler som skal klaffe. Og nå er det ikke på langt nær sikkert at han vinner EM heller. Sånn har det blitt - og sånn vil det bli. EM blir som en VM-finale - med de aller beste i verden.

Derimot tror jeg at han vil vinne som han vil på 5000 meter. Løpsgrunnlaget (utholdenheten sammen vil får den roen han trenger for å kunne løpe maksimalt økonomisk. Og på halvmila er det ikke en kjeft som kommer til å tukte han i spurten.

Kanskje det er dette vi kommer til å se i årene som kommer. At Jacob vil bli kongen på både 5000 og 10000 meter men at han vil slite mer for gullmedaljene på 1500 meter. Å jobbe med hurtigheten er vanskeligere enn å jobbe med den maksimale utholdenheten.

Personlig synes jeg at det mangler det en kar i dette VM-sirkuset: pappa Gjert. Det er synd at far og sønner ikke lenger får det til å fungere sammen. Jeg håper virkelig at de finner sammen igjen. Blod er tykkere enn vann. Jeg vil ha storfamilien tilbake på tribunen.

Karsten Warholm er unnskyldt. At han i det hele tatt kom seg til start, kan for fremtiden bli en bibel i å reparere en alvorlig skade på kort tid. Leif Olav Alnes er en trollmann på mange måter. Han ser hele tiden etter løsninger og positive vinklinger. Karstens løp: Vi så det på de første åtte hekkene at han har farten men at manglende treningsarbeid resulterte i helsprekk. Trening er ferskvare. Så enkelt er det.

Powered by Labrador CMS