Nye bilder fra vår gatefotograf Tonje

Publisert

Vinduer har en egen tiltrekningskraft på oss gatefotografer. Et vindu fungerer ikke bare som en egen ramme innenfor selve bilderammen, men er også et ørlite glimt inn i en annen verden og appellerer til voyeuristen i oss.

Tekst og bilder: Tonje Sivertsen

Mann med munnbind gjennom trikkevindu i regn Oslo 14.12.2020

Etter et halvt år med nedstengning og innskrenkninger, var det i midten av desember i fjor en utmattet og depressiv stemning som hang over Oslogatene. En spesielt regntung og trist kveld trosset jeg min egen manglende motivasjon og entusiasme, og gikk meg motvillig en runde i byen. På denne tiden av året skulle restaurantene og cafeene vært fulle av feststemte og forventningsfulle mennesker med gnistrende øyne. I stedet var det en spøkelsesby jeg vandret rundt i, og det var lite lystighet å spore i øynene som stakk opp over munnbindet på de få menneskene jeg møtte. Bildet jeg tok denne kvelden, av en mann med munnbind og bøyd hode i et trikkevindu som er dekket av regndråper, ble for meg bilde på den triste førjulstiden i 2020, som for så mange var preget av isolasjon og tungsinn. (Foto: Tonje Siversten)

Karantene-katt Oslo 18.11.2020

Det var i den samme perioden jeg tok dette bildet av denne veldig menneskelignende katten i et vindu i en leilighet, som jeg synes fanger den innestengte og ensomme tilværelsen vår det siste halvåret. (Foto: Tonje Sivertsen)

Rotter og pest Oppsal t-banestasjon på t-banens linje 3 i Oslo 06.09.2021

Kun dager før den etterlengtede gjenåpning av byen i september i år, satt jeg på t-banens linje 3 og leste starten på «Pesten» av Albert Camus, som åpner med illevarslende funn av døde rotter i byen Oran i Algeri på 1940-tallet, og som skulle vise seg å være starten på en dødelig pest. I det vi kjørte inn på Oppsal stasjon og jeg løftet blikket opp fra boken og ut av vinduet, rakk jeg akkurat å ta bilde av refleksjonen i vinduet av en dame med munnbind, mot bakgrunnen av veggmaleriet av rottene på Oppsal stasjon.(Foto: Tonje Sivertsen)

Halloween etter gjenåpningen Oslo 30.10.2021

Det var en takknemlig jobb for en gatefotograf å jakte motiver i Oslo lørdag kveld forrige helg. Det var lørdagskvelden dagen før Halloween, bare et par måneder siden Oslo åpnet opp igjen, og gatene var fulle av feststemte og forventningsfulle mennesker på vei til Halloween-party, og det virket som året med nedstengning og innskrenkninger hadde gitt stort utslag på folks kreativitet.(Foto: Tonje Sivertsen)

Sovende dame på trikken Oslo 12.12.2019

Et av de første vindusbildene mine er av en sovende ung kvinne som lener hodet mot vinduet på trikken. Sannsynligheten er stor for at kvinnen bare var sliten etter en lang dag på jobben, men for meg ble hun et bilde på en tilstand jeg selv kjenner meg godt igjen i av og til; at livet enten blir for mye eller for lite, og jeg får behov for å lukke verden ute, enten for å beskytte meg mot alle inntrykkene i en verden som overvelder meg, eller i motsatt tilfelle, når verden virker for liten, for å drømme meg bort til noe annet.(Foto: Tonje Sivertsen)

Powered by Labrador CMS