HYTTEEIER: Nina Gislebergs hytte på Nes Strandhager i Oppaker stod ferdig i mars i fjor. Siden har hun vært der så ofte hun kan.Foto: Berit Roald / NTB
HYTTEEIER: Nina Gislebergs hytte på Nes Strandhager i Oppaker stod ferdig i mars i fjor. Siden har hun vært der så ofte hun kan.Foto: Berit Roald / NTB

Nina kjøpte sjøhytte ved Glomma

Publisert

Kjersti Busterud / NTB

Du kan spare mye på å kjøpe en sjøhytte i innlandet. Nina Gisleberg (61) kjøpte hytte på en sandstrand ved Glomma.

– Jeg ble overrasket over hvor fint det var her, med skikkelig sydenstrand, fine turmuligheter og kort avstand til Oslo, sier Nina Gisleberg.

I 2017 kjøpte hun en prosjektert hytte i det nye hyttefeltet Nes Strandhager, som ligger ved bredden av Glomma i Nes kommune i Viken. Her bygges det et hyttefelt med 93 små, kompakte hytter på det som en gang var en campingplass.

Gisleberg bestemte seg for hyttekjøp i 2017, og overtok nøklene rett før Norge stengte ned i mars i fjor.

– Det har vært veldig deilig å kunne dra hit dette året. I vinter har jeg fyrt i peisen, gått turer og utforsket nærområdet. Jeg har også et utendørs boblebad – det er veldig fint å sitte der om vinteren når det er kaldt og stjerneklart, forteller hun.

Om sommeren har hun muligheter for både tur- og strandliv.

– Det er fint å padle i kano eller kajakk her. Og selv om det ikke er saltvann, er stranda kjempefin. Når man kommer litt utpå sommeren, er ikke vannet i Glomma så kaldt heller, sier Gisleberg.

Hun bor på Ekeberg i Oslo, og har rundt 45 minutters kjøretid til hytta.

– Jeg drar hit så ofte jeg kan. Fra jobb tar det ikke så mye lenger tid å kjøre hit enn å kjøre hjem, sier hun. Prisrekord på hytter

I løpet av pandemiåret har hytteprisene slått stadig nye rekorder. I fjor var det sjøhyttene ved kysten som steg mest, med 11,5 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge. Hittil i år er det prisen på fjellhytter som har økt mest, med 16,5 prosent, etterfulgt av innlandshytter med 12,5 prosent og sjøhytter med 6,4 prosent.

Lavest i pris ligger imidlertid fremdeles innlandshyttene. Mens sjøhyttene ved kysten første halvår i år hadde en gjennomsnittspris på 3,4 millioner, var gjennomsnittsprisen på innlandshytter bare 1,6 millioner.

Statistikken skiller ikke på hvorvidt innlandshyttene ligger ved vann eller ei, men segmentsjef for hytter i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange, påpeker at du betaler langt mindre for bademulighetene om du velger en hytte ved ferskvann.

– En hytte ved en stor innsjø gir litt den sammen følelsen som en hytte ved kysten, men til en helt annen pris, sier hun. Mye for pengene

Da Gisleberg kjøpte hytta i 2017, betalte hun 1.360.000 kroner, uten tilvalg. Prisene har doblet seg siden den gang, men er fortsatt lavere enn mange steder ved kysten.

– Jeg føler jeg har fått mye for pengene, sier Gisleberg, som eier hytta alene. Grunnflaten er på bare 29,5 kvadratmeter, men rommer både en åpen stue/kjøkkenløsing, bad, to soverom og hems.

– Hytta virker større enn arealet skulle tilsi. Det er fire meter under taket på det høyeste, og den har store skyvedører så man kan utvide arealet om sommeren. Men jeg merket i vinter at det fort kan bli mye ting overalt hvis jeg har besøk. Man må tenke litt som på en båt, og sørge for at alt har sin plass, sier hun.

Med kort avstand mellom hyttene er det også en fordel å være sosialt anlagt.

– Du kjøper ikke hytte her hvis du vil være for deg selv. Jeg synes bare det er hyggelig at man kan slå av en prat med naboen, og ta en kopp kaffe eller et glass vin sammen, sier hun. Inspirert av kolonihager

Salgsansvarlig for Nes Strandhager, Espen Skoglund, forteller at de har latt seg inspirere av kolonihagehyttene når de utviklet feltet.

– Det står mange tusen på venteliste på kolonihagehytte i Oslo. Her kan man få et lite landsted med dyrkingsmuligheter og nærhet til sandstrand for en pris flere har råd til, sier han.

Hytteområdet omfatter også restaurant, scene og marina, og konseptet har vært en suksess. Hyttefeltet ferdigstilles i år, og de aller fleste hyttene er solgt, resten er reservert. I disse dager spilles TV2-programmet «Sommerhytta» inn på Nes Strandhager, noe Skoglund tror vil øke interessen for stedet ytterligere.

Segmentsjef for hytter i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange, forteller at hyttene ved de større innsjøene på Østlandet har steget mye i pris i koronaperioden.

– Innlandshytter med tilgang til sjø er mer attraktive enn noen gang. Vi ser det for eksempel ved Tyrifjorden, der går hyttene med fin beliggenhet vesentlig høyere enn for et år siden, sier Krange. Hun tror de høye prisene langs kysten er noe av årsaken. Tror trenden vil vare

Det er fortsatt høy aktivitet i hyttemarkedet, ifølge Krange.

– Det har blitt solgt flere hytter hittil i år enn i første halvår i fjor. Vi ser en økning i alle segmenter, både innlandshytter, sjøhytter og fjellhytter, forteller hun.

Sjøhyttemarkedet har hatt størst volumvekst, men ifølge Krange har også de enkle og rimelige innlandshyttene fått sin renessanse.

– Før kunne hytter i grisgrendte strøk kanskje ligge ute i 200 dager før de ble solgt. Det siste året har også disse gått unna. I koronatiden har folk hatt behov for et sted å dra til i helger og ferier, i tillegg til at vi har erfart at det går an å jobbe fra hytta, forklarer hun.

Hun tror imidlertid ikke de som har kjøpt hytte det siste året, vil kaste seg rundt og selge igjen så fort hverdagen er tilbake til normalen.

– Jeg tror folk har sett verdien i det kortreiste, og at vi i mindre grad enn før vil dra på korte helgeturer til utlandet, men heller ta en tur på hytta. (UNDERSAK) Prisveksten fortsetter

Fjorårets kraftige vekst i både priser og volum i hyttemarkedet har fortsatt i første halvår 2021. Nylig presenterte Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn Eiendom fritidsboligprisstatistikk for første halvår 2021.

Statistikken viser at prisen for fritidsboliger steg med 12,6 prosent i perioden. Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2.888.516 kroner.

Mens prisene steg med 6,4 prosent for sjøhytter, steg prisene for fjellhytter og innlandshytter kraftig, med henholdsvis 16,5 og 12,5 prosent.

– Vi tror den store veksten for fjell- og innlandshytter skyldes at mange har fått øyne opp for tradisjonelt friluftsliv og norsk natur. Dessuten brukes disse hyttene også mer og i større deler av året enn sjøhyttene, som vanligvis bare brukes i sommersesongen, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i en pressemelding.

I første halvår 2021 ble det solgt 3886 hytter i Norge, en oppgang på 27,1 prosent sammenlignet med første halvår 2020.

– Den kraftige oppgangen i priser og volum i hyttemarkedet i 2020 overgikk alt vi har sett tidligere, og denne utviklingen har fortsatt i 2021. Vi venter fortsatt vekst i hyttemarkedet fremover, sier Lauridsen.

I tillegg til bruktomsetningen i fritidsboligmarkedet, er det også stor nybygging av hytter i Norge, hovedsakelig konsentrert rundt fjelldestinasjonene. Langs sjøen bygges det ifølge Eiendom Norge svært lite på grunn av byggeforbudet i strandsonen.

STRANDLIV: Nina Gisleberg og de andre hytteeierne kan glede seg over denne sandstranda ved bredden av Glomma. Foto: Berit Roald / NTB
STRANDLIV: Nina Gisleberg og de andre hytteeierne kan glede seg over denne sandstranda ved bredden av Glomma. Foto: Berit Roald / NTB
KOMPAKT: Hytta til Nina Gisleberg er på bare 29,5 kvadratmeter, men hun synes arealet er godt utnyttet.Foto: Berit Roald / NTB
KOMPAKT: Hytta til Nina Gisleberg er på bare 29,5 kvadratmeter, men hun synes arealet er godt utnyttet.Foto: Berit Roald / NTB
Powered by Labrador CMS