Husk å rense samt tømme takrennene for boss.
Husk å rense samt tømme takrennene for boss.

Tøm takrennene - ellers kan det bli dyrt

Publisert

Høsten har for alvor kommet. Det er dermed på høy tid å tømme takrennen, hvis ikke kan det koste deg dyrt. Her er tipsene for trygg og effektiv tømming av takrennen.

- Løv, barnåler og kvister blokkerer for regnvannet fra taket. Hvis vannet ikke finner veien gjennom takrennen, gjør det skade på huset. Derfor oppfordrer vi alle til å bruke oktoberdagene på å sjekke takrennene sine. Vi i Byggmax jobber hele tiden for å fremme trygg hjemmefiksing. Så tenkt sikkerhet før du går i gang med oppgaven. En jobb haster aldri så mye at du ikke kan gjøre den sikkert, sier Niklas Hamberg, Norgessjef i Byggmax.

Vannskader er dessverre en vanlig skade å få i boligen. Ifølge Finans Norge ble det i 2020 registrert over 90000 vannskader i norske hjem. Flere av disse kunne vært unngått med korrekt vedlikehold.

- Fordi denne typer skader ofte forårsakes av manglende vedlikehold er det lite sannsynlig at forsikringsselskapet dekker det økonomiske tapet. I verste fall kan det koste deg flere hundre tusen kroner å fikse de materielle skadene, forklarer Niklas Hamberg.

Byggmax gir deg 10 tips for trygg takrennetømming:

1. Sjekk utstyret

Manglerstigengummiknotter? Står stigen stabilt? Ofte er det mulig å få ekstra støtte i bredden eller justerbart ekstra bein til høyden. Husk at stige er en farlig arbeidsplattform, og er kun ment for lette arbeidsoppgaver.

2. To

Ring en venn! Vær to - en til å holde og en til å klatre.

3. Vinkel

Pass på at stigen står bratt nok og har godt feste mot bakken. Halvparten av ulykkene med stigerskjer ved at bunnen glir rett ut, vekk fra veggen og raser nedover. Optimal vinkel er 75 grader.

4. Stabil

Stigen bør sikres mot sidelengs utglidning. Fest den i toppen med stigesikring, i vegg eller vindussprosser. Bruk gjerne jekkestropper. Stigen skal oppstilles på en slik måte at stabiliteten er sikret under bruk.

5. Flytt ofte

Flytt heller stigen enn å lene deg ut. Len deg aldri så langt ut til siden at beltespennen går ut over vangene.

6. Underlag

Er underlaget ujevnt kan du bruke vangeforlengere tilpasset stigen. Treklosser og liknende øker faren for utglidning.

7. Løvrist

Pass på løvristen. Løvristen gjør at løv ikke kommer inn i nedløpsrøret. Hvis nedløpsrøret først tetter seg til må du inn og spyle og stake opp.

8. Utstyr

Takrenner er som med all hjemmefiksing. Med riktig utstyr og riktig bruk er halve jobben gjort. En god og bred stigefot gjør jobben tryggere. I tillegg finnes det en del lange spesialkoster på markedet som er tiltenkt takrenner. Det er også mulig å være kreativ. En brus- eller juiceflaske med avkuttet bunn er fin å grave ut takrenner med.

9. Rutiner

Ha gode rutiner. Tømmer du takrennen en gang på våren og en gang på høsten slipper du utrivelige overraskelser.

10. Vedlikehold

Hvis du oppdager sprekker, brudd eller andre skader på takrennen bør dette repareres. Jo større skaden blir, jo mer tidkrevende er det å reparere.

Powered by Labrador CMS