Hva gjør du når hesten blir halt? Her er det noen gode råd.
Hva gjør du når hesten blir halt? Her er det noen gode råd.

Hva gjør du når hesten blir halt?

Publisert

Tekst/bilde: AGRIA

Alle hesteeiere har med stor sannsynlighet opplevd halthet. Halthet har ofte en tendens til å komme på de mest uønskede tidspunktene, som like før sesongstart eller et stevne. Her får du noen gode råd og tips fra vår samarbeidende hesteveterinær, Lars Olaf Moen.

Hovedkategoriene av halthet

Haltheter kan deles inn i flere hovedkategorier:

  • Medfødte og/eller arvelige lidelser (for eksempel osteochondrose, også kalt "løse beinbiter").
  • Bruksrelaterte årsaker (for eksempel overbelastning i forbindelse med trening eller konkurranse, overtrening eller ensidig trening/underlag).
  • Slitasjeskader (som over tid fører til kroniske slitasjeskader – typisk et resultat av overbelastning over tid som ikke har blitt oppdaget eller behandlet).
  • Akutte skader (som hovbyll, bruddskader, forstuing av ledd eller sener- og ligamentskader).

Hva kommer halthet av?

Det er flere årsaker til halthet hos hest. Den viktigste og vanligste årsaken er overbelastning i forbindelse med trening og/eller konkurranse. Det kan være vanskelig å tolke og forstå hestens grenser. Noen faktorer av betydning er:

  1. Erfaring og kunnskap hos rytter | forståelse for hestens anatomi og fysiologi, treningsfysiologi, kjenne hesten sin godt og målsetninger for hesten.
  2. Hesten | alder, tidligere skader/kroniske skader og eksteriør.
  3. Miljø | treningsfasiliteter.
  4. Treneren | kunnskap, efaring og forståelse av treningsfysiologi.

– Uhell skjer og kan være vanskelig å unngå. Men mange av skadene vi ser på aktive sportshester kan reduseres ved fornuftig trening. Vi har masse kunnskap om idrett og treningsmetoder for oss mennesker, og ikke minst prinsippet om grunntrening og allsidighet for at vi skal holde oss skadefrie. Det samme gjelder for hester. Men hvem trener og veileder ryttere og hester på den måten med et holdbart fokus? Har hestesporten noe å hente på å organisere seg som idretten ellers?, spør Olaf Moen.

Symptomer på halthet

Symptomene kan variere fra hest til hest. Halthet kan være der konstant eller komme og gå, og ramme et eller flere bein.

– En tosidig halthet, det vil si halthet i to fram- eller bakbein, sees ofte på aktive sprang- og dressurhester. Vi har en halthetsskala på 0 grader (haltfri) til 5 grader (ikke vektbærende). Tallet har ikke nødvendigvis en betydning for halthetens alvorlighetsgrad, understreker Olaf Moen.

Gjennom flere år i hestepraksis har veterinæren opplevd at halte hester er litt "tabulagt".

– Det er synd, ettersom halthet er såpass vanlig. Det er som med oss mennesker; aktive idrettsutøvere og mosjonister blir også ofte skadet. Er hesten halt er mitt beste råd å gjøre noe med det raskest mulig. Da har hesten din en bedre sjanse for å bli frisk raskest mulig. 

Powered by Labrador CMS