I 14 år nå har Daniel Craig levd med agentrollen som James Bond. Foto: Nicola Dove / SF Norge
I 14 år nå har Daniel Craig levd med agentrollen som James Bond. Foto: Nicola Dove / SF Norge

Kan nye James Bond være redningen for kinoene?

Publisert

NTB-Gitte Johannessen

James Bond skal redde besøkstallene på kino. Men er publikum villig til å sitte skulder til skulder med hverandre etter halvannet år med terping på at «avstand er bra» – og med strømmekomfort i egen stue?

En uke før premieren kom gledesbudskapet om at énmetersregelen oppheves, og Norge gjenåpner. Dermed kan kinoene nå benytte alle setene i kinosalen, og det fra dag én med den lenge etterlengtede James Bond-filmen. Som altså har ordinær kinopremiere 1. oktober her til lands – halvannet år etter planen.

– «No Time to Die» vil bli lakmustesten på om vi raskt vil kunne komme tilbake til normalen, eller om det vil ta litt tid, påpeker Guttorm Petterson i Norsk Film & Kino.

Første post-koronautfordring er allerede på plass: Allerede fra mandag i forrige uke har det vært forhåndssalg til James Bond-visningene. Det startet med et regelverk med en meters avstand og at bare maks 50 prosent av setene i salen kan benyttes.

– De plassene som ikke er solgt innimellom kan det på kort sikt bli vanskelig å få solgt, sier Petterson og påpeker at «det er ikke så mange som går alene på kino». Han er skuffet over at regjeringen ikke satte en gjenåpningsdato tidligere, så bransjen kunne planlagt for dette når Bond braker løs.

– Kulturlivet, inkludert kinoene, har lenge ventet på dette og ikke blitt prioritert. Nå var det på tide! Siden lettelsene kom såpass kvikt vil det være mulig å justere dette i saler der det foreløpig ikke er solgt billetter. Mye ledig

Kinobransjen har store forventninger til at Bond ikke bare som vanlig skal redde verden, men også kinobesøkstallene denne høsten. Det er den nye 007-filmen samt noen store norske filmer, og en håndfull andre, internasjonale produksjoner som man håper skal friste folk ut av stuene og strømmeverdenen – og inn i kinomørket.

– Forhåndsinteressen har vært stor for «No Time to Die». Men etter hvert som det har kommet stadig nye premieredatoer har interessen blitt mer frynsete fordi det for hver gang har vært vanskelig å opprettholde samme entusiasme, oppsummerer kinobransjesjefen:

– Det er allerede mye solgt til premieredagen 1. oktober, men ikke alt er utsolgt. Deretter er det foreløpig mye ledig.

Nå som restriksjonene er fjernet helt, blir spørsmålet ifølge Petterson hvor komfortable publikum føler seg med det – og i hvilken grad kinoene fortsatt tilbyr økt renhold, spriting av hendene og lignende.

– Undersøkelser bransjen har hatt siden den første gjenåpningen allerede i mai 2020, tyder på at 8 av 10 følte seg veldig trygge på at smittevernet var godt ivaretatt på kino. I en undersøkelse foretatt av Filmweb i juni i år sier 64 prosent at de vil gå på kino som før, 29 prosent at de vil gå oftere enn før og seks prosent mye oftere enn før. Dette er jo svært lovende, sier han forhåpningsfullt. Norsk bidrag

Verdenspremieren for den nye Bond-filmen står 28. september i Royal Albert Hall i London, der filmens ledende skuespillere – med Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux og Lashana Lynch i spissen – går den røde løperen. Det gjør de sammen med rojale gjester som prins Charles og hertuginne Camilla og prins William og hertuginne Kate. Billie Eilish og broren Finneas, som laget temalåten, er også invitert, sammen med en rekke gjester fra det britiske helsevesenet, skriver Tatler.

«No Time to Die» er nummer 25 i rekken av Agent 007-filmer, den siste med Daniel Craig i Bond-rollen, og den er hele 163 minutter lang – noe som er rekord for en Bond-film.

Om handlingen heter det: «James Bond har forlatt aktiv tjeneste og nyter et rolig liv på Jamaica. Freden blir kortvarig når hans gamle venn Felix Leiter fra CIA dukker opp og ber om hjelp. Oppdraget med å redde en kidnappet forsker viser seg å være langt mer risikabelt enn forventet, og leder Bond på sporet av en mystisk skurk bevæpnet med farlig ny teknologi».

Det fører som vanlig både Bond og publikum på en halsbrekkende actionferd rundt i verden – inklusive til Langvann i Hakadal. Under mye hemmelighetskremmeri ble det ved bredden av Marka-vannet bygget en hytte til filminnspillingen i månedsskiftet mars/april i 2019. Den ser man glimt av i filmtraileren.

Deretter dro filmteamet videre til Atlanterhavsveien for flere scener. Tross alt hadde den norske insentivordningen for internasjonale film- og serieproduksjoner bidratt med 47 millioner kroner. Andre locations er Jamaica og Italia, samt naturligvis London. Craig-nei til kvinne

I 2022 er det 60 år siden den første 007-filmen meldte seg, og det har vært mye diskusjon om veien videre for den evige agenten – som stadig vekk prøver å trekke seg tilbake fra hennes majestets tjeneste. Blant annet har det fra ulike hold vært fremmet ønske om en kvinnelig agentarvtager.

Da Phoebe Waller-Bridge («Fleabag») ble hentet inn før innspillingsstart i 2019, skal ikke det bare ha vært fordi man ønsket å tilføre manuset mer britisk humor og vidd: Hun skal også ha bidratt til et nytt, friskt kvinneperspektiv, skrev Harper's Bazaar da de intervjuet Lashana Lynch, som spiller MI6-agenten Nomi. Det har lenge ryktes at hun i filmen har overtatt det legendariske agentnummeret, men det er fremdeles ubekreftet, ifølge The Guardian.

Et annet, nyere rykte er at hovedrollen i franchisen kan gå til «Bridgerton»-kjenningen Regé-Jean Page, som hoppet av det britiske kostymedramaet etter én sesong, meldte det norske James Bond-nettstedet tidligere i sommer.

Selv sier Daniel Craig, nylig utnevnt til æres-kommandørkaptein i den britiske marinen – samme grad som hans rollekarakter, til Radio Times at han ikke synes at akkurat 007-rollen bør gå til en kvinne.

– Svaret er enkelt. Det bør simpelthen komme bedre roller for kvinner. Hvorfor skal en kvinne spille James Bond når det burde være en rolle minst like god som James Bond, men skrevet for en kvinne? Bond-fakta

* «No Time to Die» er film nummer 25 ut i franchisen.

* Første 007-film, «Dr. No», hadde premiere i 1962.

* Daniel Craig har vært å se i smoking siden «Casino Royale» i 2006, og «No Time to Die» er nummer fem. Dermed havner han bak Sean Connery og Roger Moore som hadde sju hver. Til gjengjeld har Craig levd lengst med rollekarakteren, 14 år til nå.

* Regissør for «No Time to Die» er «True Detective»-kjente Cary Joji Fukunaga, som er den første amerikaneren som har regitøylene for en 007-film. Han fikk jobben da Danny Boyle hoppet av.

* På rollelisten: Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux, Lashana Lynch, Ben Whishaw, Naomie Harris, Jeffrey Wright, Rory Kinnear, Ana de Armas, David Dencik og Dali Benssalah.gitte.johannessen@ntb.no

Powered by Labrador CMS