Det tyske skipet Donau tok 530 norske jøder til utryddelsesleirene.Bildet er fra Amerikalinjens kai , Utstikker 1. Det er tatt i det båten forlater Oslo. Mange mener at det er Gunvor Hofmo på bildet (med veske), da hennes venninde Ruth Maiervar en av jødene ombord. Usikkert om det er 100 prosent bekreftet. Jødene ble kjørt til Oslo havn med drosjer, jernbanevogner og lastebiler. Mennene kom i jernbanevogner ( kuvogn ) fra  Berg fangeleir utenfor Tønsberg, der de hadde vært ca. en måned. Kvinner og barn ble kjørt i drosjer. 767 ble deportert. Kun 30 overlevde. Sammenlignet med andre land, som f.eks. Danmark, ble få jøder reddet ut i Norge. Foto: Georg W. Fossum / NTB
Det tyske skipet Donau tok 530 norske jøder til utryddelsesleirene.Bildet er fra Amerikalinjens kai , Utstikker 1. Det er tatt i det båten forlater Oslo. Mange mener at det er Gunvor Hofmo på bildet (med veske), da hennes venninde Ruth Maiervar en av jødene ombord. Usikkert om det er 100 prosent bekreftet. Jødene ble kjørt til Oslo havn med drosjer, jernbanevogner og lastebiler. Mennene kom i jernbanevogner ( kuvogn ) fra Berg fangeleir utenfor Tønsberg, der de hadde vært ca. en måned. Kvinner og barn ble kjørt i drosjer. 767 ble deportert. Kun 30 overlevde. Sammenlignet med andre land, som f.eks. Danmark, ble få jøder reddet ut i Norge. Foto: Georg W. Fossum / NTB

Ny bok: Historiker mener holocaust i Norge startet tidligere enn Donau-transporten

Publisert

Folkemordet på jøder i Norge startet ikke med Donau-transporten i 1942, men med inndragning av jøders eiendeler, mener historiker Synne Corell.

I sin bok «Likvidasjonen», som gis ut tirsdag, viser Corell ifølge  Klassekampen hvordan det norske byråkratiet deltok i plyndringen av jøder under okkupasjonen.

I november 1942 ble 532 jøder transportert til Auschwitz med skipet Donau. Corell mener folkemordet startet også før alle jødiske menn ble arrestert én måned før Donaus avreise. Hun tar i boka til orde for at statens inndragning av jødenes eiendeler må ses på som en helt integrert del av folkemordet.

– Den fysiske og den økonomiske likvidasjonen henger sammen. Kildene jeg har funnet fram til, etablerer dette i enda større grad, sier Corell.

I boka viser historikeren til at fylkesmennene høsten 1941 ble bedt om å kartlegge jøders jordeiendom.

– Hele statsapparatet er involvert i denne kartleggingen. I Stavanger ser det ut som de har prøvd å trenere prosessen. Det er det eneste tegnet til at noen har holdt litt igjen, sier historikeren og forfatteren.

Powered by Labrador CMS