Heidi Weng er isolert etter koronasmitte. Foto: Terje Pedersen / NTB
Heidi Weng er isolert etter koronasmitte. Foto: Terje Pedersen / NTB

Lasse O Evensen: Utsett OL. Dette blir aldri rettferdig. Vi får OL-vinnere i Kina som ellers aldri ville vunnet

Publisert

Utsett OL. Dette kan aldri bli et mesterskap som yter utøverne og konkurransene rettferdighet. Med de enkelte lands egne koronaregler og restriksjoner samt arrangørlandet Kina sine, ser vi nå konturene at de beste utøverne kan stå i fare for ikke å få delta.

I dag kom beskjeden om smitte i langrennstroppen for kvinner. Det begynte med trener Arild Monsen. Og det fortsatte med Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå.

Denne pandemien er i ferd med å ødelegge det meste for en hel sportsverden.. 

Alle vet at Heidi Weng har vært, bokstavelig talt, livredd for å bli smittet. Ikke bare fordi at det vil ødelegge den sportslige resultatet hennes men fordi hun har fryktet den medisinske delen. Her snakker vi altså om en utøver som har brukt vernemaske, plastmaske foran ansiktet, plasthansker og isolering.

Likevel blir hun smittet. 

Hvordan skal man i det hele tatt beskyttet seg mot dette ellers i samfunnet når vi ser hvor smittsomt dette er?

Det sies også at testingen av utøvere i Kina er mer sårbar for utslag enn de testene vi bruker her til lands. Da kan det i praksis hende at man har en negativ test fra eget land og medisinsk team – og så kommer man til Kina som påviser korona. 

Under dagens pressekonferanse dukker spørsmålet opp hvorvidt de norske utøverne er vaksinert. På spørsmål om det er utført boosterdose på utøverne, skylder legen på taushetsplikten rundt utøvernes medisinske situasjon. Vi vet at Klæbo ikke har tatt boosterdose i redsel for å få bivirkninger. Er dette gjengs for alle – og er det lurt? Og er alle vaksinert?

Hele langrennstroppen har fått utsatt sin utreise til Kina. Det er heller ikke avklart når de skal reise. Alt dette avhenger av smittesituasjonen. Første mulighet er å reise fra Norge 31 januar – og det er forøvrig avganger fra Zurich helt frem til den 4. februar. Om halvannen uke starter første distanse. Der skulle bla Weng gå. Det er umulig.

Hvordan vil så dette slå ut? Selvfølgelig skaper dette stor usikkerhet for utøverne som skal konkurrere. Og hvordan ser andre land på sitt eget testregime? Er de like nøye som Norge til tross for at testregimene skal være like?

Det blir rett og slett for mye negativitet til at dette blir en rettferdig konkurranse.

Summa sumarum er det så mange negative parametere i dette, at OL, sett ut i fra et sportslig synspunkt, burde avlyses. Sett fra et økonomisk og arrangementsmessig synspunkt kommer det derimot aldri til å skje. Både Kina og IOC stopper aldr dette. Eneste mulighet er enorme smittetall under lekene og i OL-landsbyen.

Men resultatet blir garantert at vi får OL-vinnere som aldri ville vunnet dersom de beste hadde stått på startstreken. At det kommer andre med påvist smitte i dagene som kommer, er jeg rimelig sikker på. Ikke bare i den norske troppen men også hos utlendingene.

Powered by Labrador CMS