FHI-direktør Camilla Stoltenberg er blant flere som har mottatt drapstrusler. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FHI-direktør Camilla Stoltenberg er blant flere som har mottatt drapstrusler. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lasse Olsrud Evensen: Et tidsspørsmål før vi ser voldsanslag mot byråkrater, politikere eller journalister

Publisert

At FHI-topper blir drapstruet fordi de utfører jobben sin er meget alvorlig - men ikke overraskende. Kommentarfeltene med hat mot myndighetspersoner, politikere – og ikke minst journalister, er til tider overveldende i sosiale medier. Personlig tror jeg det bare er et tidsspørsmål før vi ser en voldsepisode mot personer i de nevnte gruppene.

Etter «Fake news» kampanjen til USA sin tidligere president, Donald Trump, startet for snart syv år siden, mener jeg at sikkerheten til byråkrater, politikere og journalister er sterkt svekket i vår vestlige verden. Når verdens mektigste mann går til angrep på presse og andre politikere med et ordsrpåk som ikke er til å misforstå, skaper dette legitimitet for ytterliggående grupper og personer med masse bitterhet i seg til både å planlegge samt eventuelt utføre ulovlige handlinger.

Jeg har ved flere anledninger involvert meg i diskusjoner på sosiale medier hvor gruppene eller personene i gruppene enten er vaksinemotstandere eller konspiratoriske. Det er sjelden man blir møtt med mer hat enn her dersom man på en saklig måte prøver å diskutere. At jeg er journalist betyr at jeg for mange, rent verbalt, er fritt vilt.

De er ikke mange, men flere av dem er farlige. Når selv Kongressen i USA kan bli stormet og mennesker blir drept, trenger man ikke mye forstand for å forstå hva dette kan føre til.

Selv har jeg diskutert temaet med andre kollegaer i pressen – og forsåvidt politikere. Det virker faktisk ikke som de forstår alvoret – eller vil forstå det. Jeg har rett og slett vanskelig for å bli hørt.

Jeg håper virkelig at truslene mot FHI-toppene får noen til å åpne øynene og at sikkerheten blir styrket både rundt relevante kontorer og enkeltpersoner. Dette kan ikke ties ihjel lenger.

En pandemi byr på så mye mer enn at folk blir syke. I vesten har vi liten aksept for å bli styrt og at vår frihet skal begrenses. Dessverre har vi hatt for mange saker hvor korrupsjon og utnyttelse av systemer rundt maktpersoner har kommet frem i lyset. Vi har også hatt journalister som bevist har strukket fakta til fordel for egen posisjon. Når bitre sjeler på toppen av dette lager konspirasjonsteorier som er særdeles fantasifulle, er det lett å forstå at enkelte personer ønsker å reagere. 

Det har vært for lite fokus på disse grupperingene, hva de sier og hva de står for. Politikere og journalister har ledd og bare ristet på hodet.

Det gjør man ikke når noen av disse tar våpen i hånd.

Personlig håper jeg at jeg tar feil, at folk har det kun i kjeften og bruker tastaturet. Men historien viser at noen alltid tipper over og begår farlige og ulovlige handlinger. 

Powered by Labrador CMS